31 Mayıs 2024, Irak - Muhammed Şiya es-Sudani, Türkiye ziyaretinin ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. PKK'nın Irak'taki varlığına ilişkin net bir yanıt verdi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Türkiye'den döndükten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sudani, PKK'nın Irak'taki varlığına dair net bir açıklama yaptı. Mahmur için alınan düzenleyici tedbirlerin önemine vurgu yaparak, "Silahlı grupların bölgenin güvenliğini tehdit etmesi kimsenin çıkarına değil. Bölgedeki siyasi, ekonomik ve diğer sorunların aşılması için istikrara ihtiyacı var" dedi.

Trump'a Suikast Girişimi: Saldırganın Kimliği Açıklandı Trump'a Suikast Girişimi: Saldırganın Kimliği Açıklandı

PKK'nın Irak'taki varlığına ilişkin soruya karşılık Sudani, "PKK, 1980'li yıllardan bu yana Irak'ta varlık gösteriyor. Bu varlığın sonuçları, gerilim ve çatışmanın sebepleri gibi biliniyor. Bu, çözümü için yeterli çabanın sarf edilmediği bir mesele. Bununla birlikte biz, PKK ya da başka yapıya yönelik sorunlarla ilgilenirken ilkelere bağlı kalıyoruz" şeklinde konuştu.

Irak anayasasının, Irak topraklarında komşu ülkelere yönelik silahlı gruplara alan açmayı yasakladığını belirten Sudani, Ulusal Güvenlik Konseyi kararıyla bu partinin tüm örgütlerini yasakladıklarını söyledi. Mahmur Mülteci Kampı'nda düzenleyici tedbirler aldıklarını ve bunu Türkiye'ye yönelik olmaksızın tüm komşu ülkeleri hedef alacaklarını ifade etti.

Sudani, "Eski sorunların büyümesi hiç kimsenin çıkarına değil. Silahlı grupların bölgenin güvenliğini tehdit etmesine izin vermek de kimsenin çıkarına değildir. Bölgedeki siyasi, ekonomik ve diğer sorunların aşılması için istikrara ihtiyacı var" diye konuştu.

Ek Haber: Kalkınma Yolu Projesi: Tarihi Rolün Restorasyonu

Irak Başbakanı Sudani, Irak'ın Doğu ile Batı arasındaki ticaretteki tarihsel rolünü ve Kalkınma Yolu Projesi'nin önemini vurguladı.

Irak'ın tarihsel olarak ticaret kervanlarının tercih ettiği bir ticaret koridoru olduğunu belirten Sudani, Kalkınma Yolu Projesi'nin bu tarihi rolün restorasyonunu hedeflediğini ifade etti. Projenin, Doğu ve Batı arasındaki uluslararası ticaretin Irak ve Türkiye toprakları üzerinden birbirine bağlanmasını amaçladığını söyledi.

Sudani, "Bu proje örtüşen çıkarları ve ekonomik sürdürülebilirlik faktörlerini birleştiriyor ve geliştiriyor" şeklinde konuştu.

Irak Başbakanı'nın açıklamaları, Türkiye ve Irak arasındaki işbirliği ve bölgesel istikrarın önemine dikkat çekiyor.

Kaynak: milliyet