İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik yoğun saldırılarında öldürdüğü sivil sayısının, 620 gün süren Rusya-Ukrayna savaşında öldürülen sivil sayısını geçmesi, saldırıların ciddiyetini gösteriyor. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı "Aksa Tufanı" adı verilen küresel saldırıyı başlatmasının ardından İsrail'in Gazze'deki saldırıları devam ediyor.

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat 2022 ile 7 Ekim arasında Gazze'de öldürülen sivil listeleniyor. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail geçtiğimiz ay saldırılarında 4.104'ü çocuk ve 2.641'i kadın olmak üzere 10.022 Filistinliyi öldürdü ve en az 24.000 kişiyi yaraladı.

Batı Şeria'da 155 Filistinli öldürüldü Rusya'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da savaşa başlamasının üzerinden 620 gün geçerken, savaşın başlangıcından 8 Ekim 2023'e kadar 9 bin kişi hayatını kaybetti.

806 sivil. Bu, Gazze'de 31 günde öldürülen sivil sayısının Ukrayna'da öldürülen sivil sayısını aştığı anlamına geliyor. Gazze'de bir ay içinde Rusya-Ukrayna savaşındakinden daha fazla sivil kaybının yaşanması, İsrail'in saldırılarının ciddiyetini ortaya koyuyordu.

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki sivil nüfusu ve sivil altyapıyı doğrudan hedef alan askeri saldırıları ve tecrit uygulamalarıyla uluslararası hukuka göre savaş suçu işliyor.

Rögar çukurunda her saat 5 çocuk ölüyor 2,3 milyon nüfusun yarısının çocuk olduğu Gazze'de, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, 7 Ekim'den bu yana çatışmalarda öldürülen 7.000 Filistinlinin %40'ından fazlası (3.760) çocuk olarak kaydedildi.

Bu kapsamda Gazze'de her saat 5 çocuk öldürülüyor. İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Save The Children, Filistin'de son üç haftada öldürülen çocuk sayısının, 2020, 2021 ve 2022'de dünya çapındaki çatışmalarda bir yılda öldürülen çocuk sayısından daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Binlerce sivilin kabul edildiği hastaneler bombalandı İsrail ordusu El-Ehl'deki Baptist hastanelerine ve Gazze'deki Türk-Filistin Dostluğu hastanelerine saldırarak binlerce sivilin ölümüne yol açarken; Kudüs bölgesi ve Filistin Kızılayı'na bağlı Endonezya hastaneleri de bombalandı.

Bin yaralı ve sivilin bulunduğu en büyük sağlık merkezi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusunun hedefi oldu. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'de başlayan çatışmalarda 61 Hizbullah üyesi ve 4 İsrail askeri öldü. İsrail, Gazze Şeridi'ndeki saldırı ve çatışmalarda 315'i asker olmak üzere 1.400'den fazla İsraillinin öldürüldüğünü, 5.132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

 İsrail, Gazze Şeridi'nde 31 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda öldürülen asker sayısının 30 olduğunu, Kassam Tugayları'nın ise 242 İsrailli esiri tuttuğunu söylüyor.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDA SİVİL ÖLÜM

Rusya'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı savaşa başlamasının üzerinden .620 gün geçti. Putin, 24 Şubat 2022'nin erken saatlerinde televizyonda "Ukrayna'da özel bir askeri operasyon" başlattığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin 9 Ekim tarihli verilerine göre savaşın başlangıcından 8 Ekim 2023'e kadar 9.000 kişi öldü. 806 sivil, 17 bin 962 sivil yaralandı.

BATI, UKRAYNA'YA CEVAP OLARAK GAZ KONUSUNDA SESSİZ

Batılı liderler defalarca Rusya'yı kınadı ve Ukrayna'daki sivil katliamlarından dolayı yaptırımlar uyguladı

.Ancak ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler, 7 Ekim'den itibaren Gazze Şeridi'ne bomba atarak İsrailli sivillerin katledilmesini görmezden geldi.

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin liderleri açıkça İsrail'i destekledi. ABD Başkanı Joe Biden, 10 Ekim'de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“ABD, İsrail'in yanındadır. Yahudi ve demokratik İsrail Devleti'nin geçmişte olduğu gibi bugün de yarın da kendini savunabilmesini sağlayacağız.'' İfadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Ekim'de İstanbul'daki Büyük Filistin mitinginde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Dün Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta katledilen siviller için timsah gözyaşları dökenler, binlerce masum çocuğun ölümünü sessizce izliyorlar" değerlendirmesini yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ukrayna'da ölenler için gözyaşı döktünüz ama Gazze'de ölen bu çocuklar kim?” Neden konuşmuyorsunuz? ».." açıkladı.

SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRILAR ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR

Gazze Şeridi'nde doğrudan sivil nüfusu ve sivil altyapıyı hedef alan askeri saldırılar ve tecrit uygulamaları, uluslararası hukuka göre savaş suçu teşkil ediyor.

1949 Cenevre Sözleşmesi şöyle diyor: “Yaralı, hasta, engelli ve doğum sonrası kadınların bakımı için kurulan sivil hastanelere hiçbir şekilde saldırılmayacaktır.”Çatışmanın tarafları bu hastanelere her zaman saygı duyacak ve onları koruyacaktır.

ABD'de bir yük treni raydan çıktı ve alev aldı ABD'de bir yük treni raydan çıktı ve alev aldı

Gazze'de sivillerin tedavi edildiği hastaneleri bombalayan İsrail, geçmişte olduğu gibi bugün de savaş suçu işliyor ve uluslararası hukuku ihlal ediyor.

İsrail'in Gazze'deki El-Ahli Baptist Hastanesine saldırısı, söz konusu hastanenin Hamas tarafından kullanıldığına inanılmasına rağmen yüzlerce kişi öldü;

Saldırının İsrail'e askeri avantaj sağlaması yeterli değil, binada hastane bulunması, yaralılar ve tedavi görenlerin olması ve bunların neredeyse tamamının sivil olması nedeniyle söz konusu saldırı "uluslararası hukukun ihlali" teşkil ediyor. insancıl hukuk “... ".(NTV)

Editör: Haber Merkezi