Hamas'ın Gazze'de ateşkesi kabul ettiğini açıklamasının ardından İsrail savaş kabinesi oybirliğiyle Refah operasyonunun devamına karar verdi. Gazze'nin güneyinde, Mısır sınırında bulunan kent, gece boyunca savaş uçakları ve top atışlarıyla bombalandı.

İSRAİL ORDUSU SINIR KAPISINA KONUŞLANDI

Refah'a da karadan saldıran İsrail'in, Gazze Şeridi'nden Mısır'a açılan Refah sınır kapısının Filistin tarafına da saldırılar düzenlediği bildirildi. Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'nın haberinde, İsrail askeri araçlarının Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah sınır kapısının yaklaşık 200 metre uzağına konuşlandırıldığı iddia edildi.



İsrail ordusunun bölgedeki bazı binalara roketlerle saldırdığı, İsrail topçu birliklerinin Refah sınır kapısı ile Kerem Ebu Salim sınır kapısı yakınındaki bölgelere ateş açtığı bildirildi. İsrail ordusu sınırın Filistin tarafının kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

REFAH KAPISI 2007'DEN BERİ MISIR KONTROLÜNDE

İsrail ile 2007 yılında imzalanan anlaşmaya göre Refah sınır kapısının kontrolü Mısır'da. İsrail, Gazze'den geçen tüm araçları silah taşımadıklarından emin olmak için sıkı bir şekilde kontrol ediyor.



BÖLGEDEKİ GÖÇ SÜRÜYOR


İsrail ordusu yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı doğu Refah'taki bazı mahallelerin boşaltılması çağrısında bulundu. İsrail Ordu Radyosuna göre, Refah'ın doğusunda tahliye edilecek bölgede 100.000 civarında Filistinli yaşıyordu.

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya Silahlı Saldırı Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya Silahlı Saldırı



REFAH, SABAHA KADAR İSRAİL TARAFINDAN BOMBALANDI

İsrail Savunma Bakanlığı, saldırılan bölgelerin Hamas hedefleri olduğunu açıkladı. Beyaz Saray, Refah'a yönelik saldırıyı desteklemediğini yineledi. İsrail başbakanı açıklamasında şunları söyledi: "Rehinelerimizi serbest bırakması ve diğer savaş hedeflerine ulaşması için Hamas'a askeri baskı uygulamak amacıyla Refah'taki operasyonların sürdürülmesine oybirliğiyle karar verildi."



Açıklamada ayrıca, Hamas'ın önerilerinin "İsrail'in taleplerini karşılamaktan uzak" olmasına rağmen, İsrail'in, kabul edilebilir şartlarda bir anlaşmaya varma şansını en üst düzeye çıkarmak için Kahire'ye üst düzey bir heyet göndereceği belirtildi. Savaşın başlamasından bu yana mülteci sayısının arttığı Refah'ta 1,5 milyon Filistinlinin yaşadığı belirtiliyor.


ABD SALDIRIYI DESTEKLEMEDİĞİNİ DUYURDU

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Washington'da düzenlediği basın toplantısında İsrail saldırısını desteklemediğini duyurdu. Kirby, ABD'nin İsrail'in Refah'a yönelik kara saldırısını başından beri desteklemediğini ve bu tutumunun bugün de geçerliliğini koruduğunu söyledi. Bu tür saldırıların bölgedeki sivillerin hayatını riske atacağını belirten Kirby, Hamas'ın rehine anlaşmasına yanıt aldığını ve Washington'un şu anda bu yanıtı gözden geçirip bölgedeki ortaklarıyla birlikte değerlendirdiğini söyledi.

Kaynak: HABERLER.COM