Afganistan'daki sel felaketi: 50 ölü! Afganistan'daki sel felaketi: 50 ölü!

İsrail ordusu bu sabah Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrinin doğu mahallelerinde tahliye operasyonu başlattı. Bölgeden yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edilmesi beklenirken İsrail ordusu, havadan atılan broşürlerle bölge sakinlerini evlerini boşaltmaları ve şehrin batısına gitmeleri konusunda uyardı.

BİRÇOK MAHALLE BOŞALTILIYOR

İsrail ordusunun Filistinlilere gönderdiği broşürler, kısa mesajlar ve telefon görüşmeleriyle, tahliye edilmesi gereken alanlar ve sivillerin gitmesi gereken bölgelere nasıl ulaşılacağı konusunda bilgi verildi. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre; İsrail ordusu, Refah'ın doğusunda İsrail sınırına yakın birçok mahalleyi boşaltmaya başladı. Times of Israel gazetesi, İsrail ordusunun Refah sınırının doğusundaki mahallelerde yaşayan Filistinlilere el-Mawasi ve Han Yunus'taki "insani yardım bölgelerine gitmeleri" çağrısında bulunduğunu bildirdi.

BM: DAHA FAZLA SİVİL ÖLEBİLİR

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), sosyal medya platformu X üzerinden İsrail'in Refah'a olası kara saldırısına ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada, UNRWA'nın mümkün olduğu kadar uzun süre Refah'ta kalmaya devam edeceği ve bölge halkına yardım sağlamaya devam edeceği belirtildi. Açıklamada, İsrail'in bölgeye olası bir kara saldırısının sonuçlarına ilişkin şu ifadelere yer verildi: "İsrail'in Refah'a saldırısı, daha fazla sivilin acı çekmesi ve ölmesi anlamına gelecektir."

REHİNE TAKASI ÇIKMAZA GİRDİ

New York Times'a konuşan İsrailli bir yetkili, Mısır ve Katar'ın aracılık ettiği yeni ateşkes ve karşılıklı rehine değişimi anlaşmasının şu anda "krizde" olduğunu söyledi. Yetkili, Netanyahu'nun İsrail'in Refah'a operasyon düzenleyeceğini vaat eden açıklamalarının Hamas'ı ateşkes ve rehine anlaşmasına ilişkin müzakerelerdeki tutumunu sertleştirmeye sevk ettiğini söyledi. İsrailli yetkili, Hamas'ın İsrail'in anlaşmanın sadece bir kısmını uygulayıp savaşa devam etmeyeceğine dair garanti beklediğini kaydetti. Gazeteye konuşan Hamas Siyasi Bürosu üyesi Musa Ebu Merzuk, "Biz anlaşmaya çok yakındık ama Netanyahu'nun dar görüşlülüğü anlaşmayı bozdu" dedi.

Kahire'de yeni ateşkes görüşmeleri ve Mısır ile Katar'ın arabuluculuğunda hazırlanan karşılıklı rehine değişimi anlaşması tartışılırken Netanyahu, uluslararası toplumun uyarılarına rağmen Refah'a kara saldırısı düzenleyeceklerinin sözünü verdi.

REFAH: GAZZE'DE YERİNDEN EDİLENLERİN SON SIĞINAĞI

Nüfusu yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023 itibarıyla İsrail saldırıları nedeniyle 1,9 milyon kişi yerinden edildi. Bu Filistinlilerin çoğu, İsrail'in daha önce "güvenli bölge" olduğunu iddia ettiği Refah şehrine sığındı.

Gazze Şeridi'nin güney ucunda, Mısır sınırında yer alan Refah'ın nüfusu İsrail saldırılarından önce 280 bin iken şu anda beş kattan fazla artarak 1,5 milyona yaklaştı.

İsrail saldırılarından kaçarak barınma ve altyapının yetersiz olduğu Refah'a sığınan Filistinlilerin çoğu, derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.

Uluslararası toplumun uyarılarına rağmen İsrail ordusunun sık sık hava saldırıları düzenlediği Refah'a karadan saldırı düzenlemesi halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak yeri olmayacağı yönünde korkular varken, İsrail yetkilileri Refah'ı işgal etme tehdidini sürdürdü.

Savunma Bakanı Yoav Gallant dün yaptığı açıklamada, Hamas hareketinin Tel Aviv hükümetiyle rehine değişimi konusunda anlaşmaya varmak istemediğine dair işaretler bulunduğunu belirterek, "Çok yakında Rusya'nın güneyindeki Refah şehrini işgal edeceklerini" söyledi. 

ÖLÜ SAYISI 35 BİNE ULAŞTI

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944'ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere 34 bin 683 Filistinli öldürüldü, 78,18 kişi de yaralandı. Enkaz altında hâlâ binlerce ölüm kaydedilirken, insanların sığındığı hastane ve eğitim kurumlarına düzenlenen saldırılarla sivil altyapı da yok ediliyor.

Kaynak: HABERLER.COM