Türkiye Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Gazze'ye kesintisiz insani yardım sağlanana kadar Türkiye ile İsrail arasındaki ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu bildirmişti. Bu kararın ardından, İsrail'den misilleme geldi.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich

İTHALATTA YÜZDE 100 VERGİ UYGULANACAK

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ülkesinin Türkiye ile olan serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğini ve Türkiye'den ithal edilen ürünlere yüzde 100 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Smotrich, serbest ticaret anlaşması uyarınca Türkiye'den İsrail'e ithal edilen mallara uygulanan tüm indirimli gümrük oranlarının kaldırılacağını ve herhangi bir Türk malına mevcut gümrük vergisi oranına ek olarak malın değerinin yüzde 100'ü oranında vergi uygulanacağını belirtti.

Oyuncu Shannen Doherty vefat etti Oyuncu Shannen Doherty vefat etti

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Smotrich, Türkiye'nin ithalatı durdurma kararının uluslararası ticaret anlaşmalarının ciddi bir ihlali olduğunu iddia etti. Smotrich, "Bizim ulusal onurumuz, ulusal gururumuz ve güçlü bir ekonomimiz var ve bu ekonominin kendisine karşı savaşanları desteklemeye ihtiyacı yok" ifadelerini kullandı.

İLGİNÇ ŞART VE ALTERNATİFLER

Karardan vazgeçmek için ilginç bir şart sunan Smotrich, "Eğer Erdoğan'ın görev süresinin sonunda Türkiye vatandaşları aklı başında ve İsrail düşmanı olmayan bir lider seçerlerse, Türkiye ile ticaret yolunun yeniden açılması mümkün olacaktır" dedi. Ayrıca, Türkiye ithalatına alternatif olarak Çin, Doğu Avrupa, Yunanistan, Almanya, Güney Kıbrıs, Tayvan gibi ülkeleri sıraladı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye Ticaret Bakanlığı, İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıklamış ve Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışı sağlanana kadar bu tedbirlerin devam edeceğini belirtmişti. Bu adım, Türkiye'nin İsrail'e karşı aldığı tedbirlerin ikinci aşaması olarak ilan edilmişti.

Kaynak: KARAR