Bursa'da TikTok'ta Çocuğu Kanlar İçindeyken Canlı Yayın Açan Kadın Tutuklandı Bursa'da TikTok'ta Çocuğu Kanlar İçindeyken Canlı Yayın Açan Kadın Tutuklandı

İstanbul'da su sorunu hızla büyüyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları düşmeye devam ediyor. 2014 yılından bu yana ölçülen en düşük doluluk oranı olan yüzde 27.88'e gerilen ortalama doluluk oranı, şehirdeki su kaynaklarının ciddi şekilde azaldığını gösteriyor.

YETKİLİLERDEN TASARRUF UYARISI

Kuraklıktan en çok etkilenen barajlardan biri olan Terkos Barajı'nda doluluk oranı yüzde 13.83'e kadar düştü. Bu sorun, İstanbul'da su kaynaklarının sınırlı olması ve şehir nüfusunun hızla artması nedeniyle daha da ağırlaşıyor. Yetkililer, su tasarrufu yapılması ve kaynakların daha verimli kullanılması konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunuyor.

DOLULUK ORANI HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR

İstanbul'da yaşanan su sorunu, kurak geçen yaz aylarının ardından devam ediyor. Barajlardaki su seviyesi, son günlerde yaşanan yerel yağmurlara rağmen düşmeye devam ediyor. İSKİ verilerine göre, son 14 gün içinde ortalama doluluk oranı yüzde 31.57'den yüzde 27.88'e geriledi. Bu rakam, 2023 yılı içinde ölçülen en düşük doluluk oranı olarak kaydedildi.

İSKİ tarafından yapılan ölçüm istatistiklerine göre, bu değer 2014 yılından bu yana ölçülen en düşük doluluk oranıdır. 2014 yılında yaşanan kuraklık sırasında, doluluk oranı yüzde 15.15 seviyesine kadar düşmüştü. Ancak, sonrasında artışa geçmişti. Geçen yıl ise bu tarihte doluluk oranı yüzde 56.88 olarak ölçülmüştü.

TERKOS EN DÜŞÜK SEVİYEDE

İstanbul'da kuraklık sorunu, Terkos Barajı'nı da etkilemeye devam ediyor. Terkos Barajı, kuraklıktan en fazla etkilenen barajlardan biri ve doluluk oranı son derece düşük seviyelere geriledi. 2014 yılında yaşanan kuraklıkta bile yüzde 37.12 olarak ölçülen doluluk oranı, bugün itibariyle yüzde 13.83'e kadar düştü.

Bu düşüş, baraj gölünün bazı bölümlerinde suların yaklaşık 100 metre geri çekilmesine ve bazı bölümlerin tamamen kurumasına neden oldu. Baraj gölünde eskiden kıyıda bağlı duran tekneler, suların çekilmesinin ardından karaya oturarak çamur ve balçık içinde kaldı. Bazı tekneler ise sahipleri tarafından barajın su bulunan orta bölümlerine taşındı.

3 BARAJDA DOLULUK ORANI YÜZDE 10'UN ALTINDA

İSKİ verilerine göre, İstanbul'un barajlarının üçünde doluluk oranı yüzde 10'un altına düştü. Dört barajda ise doluluk oranı yüzde 20'nin altında kaldı. İstanbul'un en dolu barajı yüzde 59.96 doluluk oranıyla Ömerli Barajı oldu. Ancak, doluluk oranı en düşük baraj yüzde 4.11 ile Papuçdere Baraj Gölü oldu. (karar)

Editör: Haber Merkezi