Türkiye, Libya üzerinden gelen çöl sıcağı ile birlikte toz taşınımının etkisine girdi. İstanbul, İzmir ve Muğla gibi illerde etkili olan çöl tozu nedeniyle görüş mesafesi düşerken, hava kalitesinde de önemli bir azalma yaşandı. Çöl tozunun önümüzdeki 1-2 gün boyunca yurdun batısında etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Erzincan İliç madeninde 2 işçinin cesedi daha bulundu! Erzincan İliç madeninde 2 işçinin cesedi daha bulundu!

Farklı bölgelerde yaşanan toz taşınımı, atmosferin hava kalitesini etkileyen partikül madde oranlarında artışa neden oldu. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği partikül madde sınır değerlerinin aşıldığını belirtti.

Prof. Dr. Türkeş, kum ve toz taşınımının atmosferik olaylar tarafından neden olduğunu ve Türkiye'nin Kuzey Afrika'daki Sahra Çölü ile Ortadoğu ve Arabistan Yarımadası'nın etkisi altında olduğunu ifade etti. Bölgede oluşan fırtınaların güneyli sıcak hava ile birlikte toz taşınımına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Türkeş, tozun kısa süre içinde etkisini kaybedeceğini ancak Ege, Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu’da Suriye sınırında etkisinin 1-2 gün daha devam edeceğini söyledi.

Yağışla birlikte tozun yeryüzüne inebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Türkeş, vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini ve dışarı çıkmaları durumunda maske kullanmalarını tavsiye etti.

Bu durumun, hem kuru toz birikimi şeklinde hem de yağışla birlikte etkili olduğunu belirten Türkeş, yetkililerin halkı bilgilendirmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: gerçek gündem