Gaziantep'te kaçakçılık operasyonunda 392 akıllı telefon yakalandı Gaziantep'te kaçakçılık operasyonunda 392 akıllı telefon yakalandı

Sarıyer'deki Meryem Ana Kilisesi'ne düzenlenen saldırıda bir kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili gelişme yaşandı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve polisin İstanbul merkezli düzenlediği operasyonda Meryem Ana Kilisesi'ne düzenlenen saldırıyla ilgili terör örgütü DEAŞ üyesi 17 şüpheli yakalandı.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT ve sözde Horasan vilayetinde Türkiye'ye karşı faaliyet gösteren terör örgütü DEAŞ'ın sorumluları ile koordineli olarak yürütülen çalışmalarda Eylem, Santa María Kilisesi'ne yapılan saldırıya müdahale ederek bağlantılı olduğuna inanılan şüphelileri tespit etti.

Aynı zamanda adresleri ve kimlikleri belirlenen şüphelilerin faaliyetlerini aksatmak ve ülkede olası eylemleri engellemek amacıyla İstanbul merkezli bir operasyon düzenlendi.

Operasyonda 17 şüpheli yakalansa da adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda örgütsel belge ele geçirildi.

MİT'in faaliyetleri sonucunda DEAŞ'ın Aralık 2023'te Türkiye'deki sinagog ve kiliselerin yanı sıra Irak büyükelçiliğine yönelik eylem planları suya düşmüş, çok sayıda şüpheli yakalanmış ve örgüte ait dijital materyallere el konulmuştur.

Kilise saldırısının ardından yakalanan şüphelilerin sorguları tamamlandı. Tuncer Cihan'ın İstanbul Sarıyer'deki Meryem Ana Kilisesi'nde ayin sırasında öldürülmesine ilişkin soruşturmada, aralarında DEAŞ'lı teröristler Amirjon Khliqov ve David Tanduev'in de bulunduğu 25 şüpheli, "örgüt üyeliği" ve "nitelikli kasten öldürme" suçlarıyla suçlanıyordu. 

NE OLMUŞTU?

Tuncer Cihan, 28 Ocak'ta Santa María kilisesinde meydana gelen silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

Olayın ardından başlatılan çalışma kapsamında ekipler, 30 adrese eş zamanlı operasyon düzenleyerek 51 şüpheliyi gözaltına aldı. Olayla ilgileri olmadığı değerlendirilen şüphelilerden 23'ü, işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere sınır dışı merkezine teslim edildi.

Soruşturma kapsamında dün yakalanan 9 şüpheliden 3'ü, işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere sınır dışı merkezine teslim edildi.

(YENİ ŞAFAK)

Editör: DS Haber