İzlanda'nın başkenti Reykjavik’in güneyinde yer alan Reykjanes Yarımadası'ndaki yanardağ, dün (29 Mayıs Çarşamba) volkanik faaliyete geçerek patladı. Son altı ay içinde beşinci kez patlayan yanardağ, çevredeki yerleşim alanları ve altyapı için büyük tehdit oluşturuyor.

Lavlar 50 Metre Yüksekliğe Kadar Ulaştı

İzlanda Meteoroloji Ofisi'nden (IMO) yapılan açıklamada, "Lavlar, 50 metre yüksekliğe kadar ulaşıyor; oluşan çatlak, 2,5 kilometre dolaylarında görünüyor ve büyüyor" ifadeleri kullanıldı. Bu durum, bölgedeki volkanik aktivitenin ne kadar şiddetli olduğunu gözler önüne seriyor.

Yetkililerden Uyarılar ve Tahliyeler

Ulusal Polis Kamu Güvenliği Departmanı'ndan yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi: "Daha önce de belirtildiği gibi lav artık Grindavikurber'in kuzeyindeki Grindavikurvegur'un üzerine aktı. İzlanda Yol İdaresi'nden alınan bilgiye göre, Kuzey Işıkları Yolu da lavlarla kaplı ve lavların Svartsengi'nin kuzeyindeki Grindavikurvegur'u geçmesine sadece 50 metre kadar var. Nesvegur'un lav akıntısı nedeniyle yakın zamanda kapanma ihtimali yüksek. Lav ayrıca güneye Suourstrandarvegur'a doğru akıyor. İzlanda Karayolu İdaresi durumu yakından izliyor ve patlama henüz yeni başladığı için harekete geçmeyi bekliyor. Grindavík'e giden ve giden tüm yollar şu anda trafiğe kapalı."

Gazze'de ölenlerin sayısı 38 bin 345'e çıktı Gazze'de ölenlerin sayısı 38 bin 345'e çıktı

Grindavik Kenti Boşaltıldı

Aralık ayında başlayan ve bugüne kadar beşinci kez patlayan yanardağ nedeniyle Grindavik kentinin tahliyesi emredilmişti. Bu süreçte, yakınlardaki Blue Lagoon jeotermal tesisleri de kapatılarak müşterileri tahliye edildi. Daha fazla hasar olmaması için lavların bölge altyapısından uzaklaştırılması amacıyla bariyerler inşa edildi.

Kaynak: BirGün