Japonya'da 2017 yılında Tokyo'nun kuzeyindeki bir kayak merkezinde yaşanan çığ faciasında, güvenlik tedbirlerini almadıkları gerekçesiyle suçlanan lise öğretmenleri, Utsunomiya Bölge Mahkemesi tarafından hapis cezasına çarptırıldı. Çığ düşmesi sonucu 7 öğrenci ve bir öğretmen hayatını kaybetmişti.

Duruşmada Güvenlik Tedbirleri Sorgulandı

Davanın duruşmasında, organizatör öğretmenler Inose Şuiçi (57), Sugamata Hisao (55) ve Watanabe Hironori'nin (61), ders günü hava tahminlerine göre güvenlik tedbirleri alıp almadıkları sorgulandı. Savcılık, sanıkların sahip oldukları bilgi ve tecrübe doğrultusunda çığı öngörebileceklerini belirterek, 4 yıl hapis cezası talep etti.

Sanıkların avukatı ise öğretmenlerin gerekli bilgileri topladıklarını ve güvenli bir alan oluşturduklarını savunarak, çığın öngörülemez olduğunu ileri sürdü.

Mahkeme Kararı: Mesleki İhmal

Ata Emre Akman cinayetinde gerekçeli karar duyuruldu Ata Emre Akman cinayetinde gerekçeli karar duyuruldu

Mahkeme, kaza günü bölgede en az 30 santimetre taze kar biriktiğini göz önünde bulundurmayan öğretmenleri, mesleki ihmal nedeniyle 2'şer yıl hapse mahkum etti. Hakim Takioka Toşifumi, çığ tehlikesini öngörmenin mümkün olduğunu belirterek, sanıkların temkinli olmadıklarını ve yürüme egzersizini özensiz bir şekilde gerçekleştirdiklerini ifade etti. Mahkeme, hapis cezalarının ertelenmeyeceğini açıkladı.

Facianın Detayları

27 Mart 2017'de Toçigi eyaletinin Nasu bölgesindeki Chausu Dağı'ndaki kayak merkezinde verilen dağcılık dersinde meydana gelen çığ faciasında 7 öğrenci ve bir öğretmen hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Haberler.Com