GÜNDEM

Kahramanmaraş depremi davasında ilk karar! Müteahhidin cezası belli oldu

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan binaların sorumluları hakkında açılan davaların ilki Şanlıurfa'da sonuçlandı. Şanlıurfa'da 34 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın müteahhidine 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kararda, apartmanın yapımından sorumlu 4 kişiden 3'ünün depremden önceki yıllarda hayatını kaybettiği belirtildi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan binaların sorumluları hakkında açılan davaların ilk kararı Şanlıurfa'da verildi. Kentte 34 kişinin hayatını kaybettiği ve 10 kişinin yaralandığı apartmanın müteahhidine 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Şanlıurfa 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına tutuklu sanık müteahhit Müslüm Demirer'in avukatları ile mağdur tarafların avukatları katıldı. Mahkeme, apartmanın enkazında yapılan bilirkişi incelemesine ilişkin raporlar ve tutanakları okudu. Mağdur taraf avukatları, sanık hakkında üst sınırdan hüküm verilmesini talep etti. Sanık avukatları ise mütalaayı kabul etmediklerini belirterek, müvekillerinin de aynı binanın enkazında oğlunu kaybederek zarar gördüğünü dile getirdi.

Savcı ise esasa ilişkin mütalaasında, sanığın apartmanın inşasında mevcut standartlara göre üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediğinin tespit edildiğini ve kusurlu bulunduğunu kaydetti.

Mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararda sanığın "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 21 yıl 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Ancak, sanığın kendi oğlunu da kaybetmiş olması nedeniyle cezasında 1/6 oranında indirim yapılarak, 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çevrildi. Kararda ayrıca, apartmanın yapımından sorumlu 4 kişiden 3'ünün depremden önceki yıllarda hayatını kaybettiği belirtildi.

Bu karar, depremlerde yıkılan binaların sorumluları hakkında verilen ilk karar olma özelliği taşıyor.

Ancak, bazı vatandaşlar bu kararın yeterli olmadığını ve binanın yapım aşamasında denetimlerin ve onayların nasıl yapıldığı konusunda da soru işaretleri bulunduğunu dile getiriyorlar.