Kahramanmaraş, önemli keşiflerin merkezi oldu. 

Kazı Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, Onikişubat ilçesinde bulunan Döngel Mahallesi kırsalındaki mağarada devam eden çalışmaların, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerinin sonrasında bu sene daha az ekiple gerçekleştirildiğini duyurdu.

Bölgede 2007 yılından bu yana yapılan kazılarda üçüncü mezara ulaştıklarını dile getiren Erek, ilk mezarı 2009 yılında, ikincisini ve içinden iskelet çıkan mezar 2019 yılında, son mezarı da bu sene kazı sezonunda bulduklarını hatırlattı.

Ajda Pekkan stadyumda vereceği ilk konserine hazırlanıyor Ajda Pekkan stadyumda vereceği ilk konserine hazırlanıyor

Mezarların sadece birinin içinden iskeletin bulunduğunu, diğerlerinin içlerinin boş şekilde bulunğunu belirten Erek, şunları da ekledi:

"Bu seneki çalışmalarımızı kuzey plan karelerinde yaptığımız kazı çalışmalarını tamamlamış olacağız. Kazı çalışmaların planimetrik (Yatay planda tüm kareler 3'er santimetre kazılır. Açığa çıkan her şey olduğu yerde bırakılır ve koordinat sistemine Z, X, ve Y ölçüleri alınarak çizimleri yapılır) kazı yöntemiyle ilerliyoruz. Tüm buluntular çıktığı an itibariyle olduğu gibi bırakılıyor ve koordinatlar alınarak koordinat sistemi içerisinde yerleri belirlenip bilgisayarda üç boyutlu olarak çeşitli programlar sayesinde dijital kayıt şekline dönüştürülüyor. Direkli Mağarası'nda bulmuş olduğumuz bu üç mezarın tarihlerinden birinin 8801, en alttakinin ise yaklaşık 12.100 ile 12.200 aralığında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu son çıkan mezar ise 12 bin yıl civarında. Kültürel dönem olarak biz Epipaleolitik denilen son avcı toplayıcılar olarak bilinen, aslında öyle olmayan bir zaman diliminde yaşamış insanların tarihine ulaşmış oluyoruz. Bu dönemde henüz köy yaşantısı yok, Direkli Mağarası yerleşimcileri burada sezonluk olarak her sene gelip yerleşerek hayatlarını sürdürüyorlar."

Mezar taşlarla oluşturulmuş

Buldukları mezarların dört köşe yani 90 derecelik açı yapılacak şekilde taşlarla oluşturulduğunu belirten Erek, "Bu dönemde yaşayan insanların bir kavim adı ya da bir isim altında yaşayıp yaşamadıklarını bilmiyoruz, bu sebepten dolayı biz onları adlandırırken sadece toplayıcı-avcılar diyoruz. Epipaleolitik, göçmen bir hayat şekliyle yaşayan insanların son dönemidir; daha sonralarında düzlüklere ve tepelere binalar inşa ederek köy yerleşimleri kurmaya başlıyorlar. Direkli Mağarası, Kahramanmaraş'taki insanlık tarihi kronolojisini eskiden yeniye doğru tamamlayan noktalardan biridir." diyerek ifade etti. (haber global)

Editör: Haber Merkezi