Önceki gece Resmi Gazete'de yayımlanan yeni tasarruf genelgesi, kamu personeli için yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Bu genelgeye göre, artık zorunlu haller dışında kamu personeline fazla mesai ve nöbet yaptırılmayacak. Kamu işçilerinin yıllık izinlerini yıl içinde kullanmaları zorunlu olacak ve birikmiş izinler en fazla 3 yıl içinde eritilecek. Toplu taşıma imkanları olan yerlerde servis hizmetleri kaldırılacak ve dışarıdan servis alınması durumunda sözleşme süresinin dolması beklenecek.

Çalışanların Denkleştirme Yapmasına Öncelik Verilecek

Genelgeye göre, kamu personeli alımında bir önceki yıl emeklilik, istifa, ölüm gibi nedenlerle meydana gelen azalmalar dikkate alınacak. Mahalli idarelerde norm kadro ilke ve standartları ile yıllık toplam personel giderleri dikkate alınacak. Kamu personeli zorunlu haller dışında fazla mesai ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılmayacak, fazla mesai yapılması durumunda çalışanların serbest zaman ve denkleştirme yapmalarına öncelik verilecek.

Eylem Tok için Türkiye'ye iade kararı çıktı! Eylem Tok için Türkiye'ye iade kararı çıktı!

İki Aylık Denkleştirme Süresi

Hürriyet'in haberine göre, İş Kanunu'na göre fazla çalışma yapan işçi, zamlı ücret yerine fazla çalıştığı her saat karşılığında serbest zaman kullanabilir. Denkleştirmede ise işçi ve işverenin anlaşmasıyla haftalık çalışma süresi, haftanın günlerine dağıtılabilir ve işçi daha az sürelerle çalıştırılarak denkleştirme yapılabilir. Denkleştirme süresi iki ay olarak öngörülüyor.

Servis Düzenlemesi

Servis hizmetleriyle ilgili de çeşitli tasarruf düzenlemeleri getirildi:

  • Savunma ve güvenlik hariç toplu taşıma imkanı olan yerlerde personel servisi kaldırılacak, hizmet alımıyla sağlanan servisler sözleşme bitimine kadar devam edecek.
  • Yakın yerleşkelerdeki kamu kurumlarının personel servis hizmeti birlikte ihale edilecek.
  • Servisten yararlanan kişi sayısı aracın kapasitesinin yüzde 70'inin altındaysa o hatta servis verilmeyecek.
  • Personel servisi ihalelerinde model yılı yeni olmayan araçlara öncelik verilecek.

Destek Sunulacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, servisleri kaldırılacak çalışanlara ekonomik destek sağlanacağını belirtti. Yılmaz, kamuya eleman alınmasına sınırlama getirildiğini ve mevcut eksilmeler kadar istihdam yapılacağını, kamu hizmetlerinin aksatılmadan planlama yapılacağını vurguladı. Şu an devam eden servislerin sözleşme süresi doluncaya kadar devam edeceğini ve toplu taşıma konusunda kamu çalışanlarına destek sunulacağını ifade etti.

Kaynak: HABERLER.COM