İstanbul Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı! İstanbul Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı!

Kira gelirini beyaz tutmayan ev sahiplerini birçok maddi ve manevi yaptırım bekliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Bölümü Profesörü ve Yazar T24 Prof. Dr.Murat Batı, kira geliri beyanında son günün 1 Nisan olduğunu hatırlatarak, kira geliri beyanında bulunmayan vatandaşların karşılaşacağı sorunları tek tek sıraladı. Bunlar arasında temerrüt faizi, haciz ve hapis cezası yer alıyor.

HACİZ VE HAPİS CEZALASI VAR

Beyanname vermemenin, mülk sahiplerini hem maddi hem de manevi açıdan birçok olumsuz sonuçla karşı karşıya bırakabileceğini belirten Prof. Dr. Batı "Beyanname vermeyip de beyanname verme süresini kaçıranlar, vergi ziyaı cezası, gecikme faizi ve usulsüzlük cezası gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalacaktır.

Ayrıca vergi ve cezaların ödenmemesi halinde haciz de yaşanabilmektedir. En önemlisi malını beyan etmeyen maliklerin 3 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilmesidir” dedi.

Öğretmen. Beyanname verilmemesinin vergi kayıtlarının zarar görmesine ve kredi almada zorluklara yol açabileceğini hatırlatan Batı, ev sahiplerine kira gelirlerini beyan etmeleri ve vergilerini zamanında ödemeleri çağrısında bulundu.

UZLAŞMA VE İNDİRİM MÜMKÜN

Öğretmen. Dr. Batı, uzlaşma yoluyla veya idareden talep edilerek bazı vergi ve cezaların ortadan kaldırılmasının da mümkün olduğunu söyledi. Dava açma hakkının da bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Batı, kira geliri vergisini beyan etme ve vergiyi zamanında ödeme konusunda şüphesi olanların bir mali müşavir veya vergi uzmanına başvurmasını tavsiye etti.

ÜÇ HAPİS CEZASI

Hapis cezasının mali tabloların verilmemesi sonucu oluştuğunu belirten Prof. Dr. Batı, borcunu ödemiş olan maliklerin bile mallarını beyan etmemeleri halinde hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceklerini vurguladı. Batı, cezanın 3 ay olduğunu ve mülkiyetin beyanı ile sona erdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: karar