Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Yiğitler-Pile Yol Projesi'nin ara bölgedeki (Yeşil Hat) güzergahında Rumların parselleme faaliyetlerine tepki gösterdi. Ertuğruloğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) 30 yıldır Yeşil Hat üzerindeki arazileri kendi toprağı gibi kullanarak çeşitli ihlallere neden olduğunu belirtti. Yiğitler-Pile Yolu Projesi'nin Rum tarafının 30 yıldır süren ihlallerine bir cevap niteliği taşıdığını ifade etti.

Ardahan'da minibüsü devrildi: 1 ölü, 13 yaralı Ardahan'da minibüsü devrildi: 1 ölü, 13 yaralı

KKTC ile anlaşmadan kimsenin Yiğitler-Pile Yolu Projesi'nin Yeşil Hat üzerindeki güzergahına girip parselleme yapamayacağını belirten Ertuğruloğlu, Rumların faaliyetlerine izin veren Birleşmiş Milletler (BM) ile ilişkilerin masaya yatırılma hakkı olduğunu belirtti. BM'nin bu tür faaliyetlerle barışı tehdit ettiğini ve KKTC'nin haklarını savunma konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Daha önce BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Colin Stewart'ın Yeşil Hat Tüzüğü'nde değişiklik yapılması gerektiğini ilettiğini söyleyen Ertuğruloğlu, KKTC'nin bu konuda kararlı bir tutum sergilediğini ve Yeşil Hat'ın GKRY kontrolündeki topraklar kapsamına alındığını öğrendiklerini belirtti. Ancak KKTC'nin ara bölgedeki haklarından vazgeçmeyeceğini ifade etti.

Ertuğruloğlu, Rumların bu faaliyetlerin devam etmesi halinde bölgede kriz yaşanabileceği uyarısında bulundu. Aynı zamanda Rum tarafının KKTC Hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı onayı olmadan bu tür faaliyetlere girişmeye çalıştığını da ifade etti.(trt)

Editör: Haber Merkezi