Temassız Kartlarda Şifresiz İşlem Limiti Yükseltildi: 1500 Liraya Çıkarıldı Temassız Kartlarda Şifresiz İşlem Limiti Yükseltildi: 1500 Liraya Çıkarıldı

Konutta talep gerilemeye devam ederken fiyat artışları da frene bastı. Geçtiğimiz dönemde, hem genel konut satışlarında hem de ipotekli konut satışlarında ciddi düşüşler yaşandı.

Özellikle kredi faizlerindeki artış, özellikle ipotekli satışları olumsuz etkileyerek konut talebinde gerilemeye neden oldu. Bu durum, konut fiyatlarının artış hızının yavaşlamasına katkı sağladı.

Merkez Bankası verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış oranı önceki aylara göre düşüş gösterirken, büyük şehirlerdeki fiyat artışları da görece daha ılımlı seyretti.

Kredi faizlerinin yüksekliği, alıcılar için ciddi bir mali yük oluştururken, bu durumun piyasada satışların azalmasına ve fiyat artışlarının sınırlı kalmasına neden olduğu görülüyor.

Piyasadaki durgunluk, Türkiye genelinde konut satışlarına da yansıdı. TÜİK verilerine göre, ocak ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azalarak 80 bin 308'e geriledi. İpotekli konut satışları ise ocakta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,5 gerileyerek toplam satışların içindeki payını yüzde 7,4'e düşürdü.

Talepteki durgunluk, konut fiyatlarına da yansıdı. Merkez Bankası'nın verilerine göre, aralık ayında konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,1 arttı.

Ancak, yıllık bazda fiyat artışları daha önceki dönemlere göre daha ılımlı bir seyir izledi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de fiyat artışları sırasıyla yüzde 0,1, 2,5 ve 3,5 oldu.

Sonuç olarak, 2023 yılında kredi faizlerindeki artış ve ipotekli satışlardaki azalma, konut talebinde ciddi bir daralmaya neden oldu. Bu da konut fiyatlarındaki artışın frene basmasına sebep oldu.

Artan kredi faizleriyle birlikte, konut alıcıları için ödeme yükü daha da arttı, bu da konut fiyatlarının daha sınırlı bir artış göstermesine neden oldu.

Kaynak: sözcü