İBB kreş ücretlerine yüzde 100 zam yaptı! İBB kreş ücretlerine yüzde 100 zam yaptı!

Küresel bankaların gözü Türkiye'de: TL kârları geri döndü

Küresel bankaların gözü yeni politikaların merkezinde yer alan Türk lirasına çevriliyor. Dünyanın büyük bankaları ve derecelendirme kuruluşları Türk lirasının gidişatına ilişkin "olumlu" tahminlerde bulunurken, Goldman Sachs da TL'deki kazanımların geri döndüğünü söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın haziran ayından bu yana sürdürdüğü yeni ekonomi politikaları tüm dünyada yankı buluyor. Küresel bankalardan Türkiye'ye yönelik analiz ve öneriler gelirken Goldman Sachs, faiz politikalarının normalleşmesinin TL'de bir kez daha kâr getirdiğini vurguladı.

Türkiye'nin ekonomi yönetimi politikaları uluslararası kuruluşların dikkatini çekmektedir. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 8 Eylül'de yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü de 2 yıl aradan sonra "negatif"ten "durağan"a yükseltti. Fitch, Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme tahminini %2,5'tan %4,3'e yükselterek, ekonominin 2024'te %3, 2025'te ise %3,4 büyüyeceğini öngördü.



Gelecek yıl ise yüzde 1,9 büyüyeceği tahmin ediliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) da Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4, gelecek yıl ise yüzde 3,25 oranında büyümesini bekliyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bu yıl ekonomiye yönelik büyüme beklentilerini yüzde 4,3'ten yüzde 4,5'e çıkardı. Ekonominin 2024 yılında yüzde 2,9 oranında büyümesi bekleniyor.


Goldman Sachs'ın faiz oranı tahmini: Merkez bankası ne zaman indirim yapacak? Goldman Sachs'ın faiz oranı tahmini: Merkez bankası ne zaman indirim yapacak?

ABD'nin en büyük yatırım bankalarından JP Morgan, "TL'nin ağırlığının artırılmasını" tavsiye etmeye başladı. Bankanın eylül ayı başında yatırımcılara gönderdiği bilgilendirme notunda Türkiye'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmeler yer almış ve "Model portföyümüze az miktarda 'TL cinsinden ağırlık kazanan' pozisyonlar ekliyoruz."

Temmuz başında opsiyonlarda TL'de uzun pozisyon aldık. “Artık risk/getiri oranının doğrudan TL alımını desteklediğine inanıyoruz.” Goldman Sachs, “Türkiye (Türk Lirası) oyuna geri döndü” başlıklı piyasa raporunda, Türkiye'nin siyasi çıkarlarının hızla normalleşmesinin Türk Lirası'ndaki kazanımların geri dönüşüne işaret ettiğini kaydetti.

Citibank, enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş sağlanana ve TL cinsinden varlıkların çekiciliği artmaya devam edene kadar ayarlamanın devam etmesinin önemli olduğunu da söyledi. Deutsche Bank raporuna göre Türk tahvilleri 2024'te en iyi performans gösteren gelişen tahviller arasında yer alabilir.

Banka notunda, Merkez Bankası'nın parasal ayarlamaya ilişkin beklenenden iyi gelen kararları, makro ihtiyati çerçevede TL mevduatın korumaya açık olduğunu vurgulayan yeni uygulamalar ve bankanın şeffaf raporlamasının TL açısından şaşırtıcı derecede olumlu olduğu belirtildi.(karar)

Editör: Haber Merkezi