Küresel piyasalar haftaya temkinli başladı. Bunu, başta ABD'de enflasyon olmak üzere makroekonomik verilerle ilgili yoğun bir program takip edecek.

ABD'de geçen hafta açıklanan ve ülke ekonomisinin güçlü bir pozisyona işaret ettiği veriler "yumuşak iniş" senaryolarını desteklerken, dünya genelinde kurumsal kârlılıkların beklentileri aşmaya devam etmesi yatırımcıların risk iştahını artırdı.

Teknoloji şirketlerinin dördüncü çeyrek mali tablolarında beklenenden iyi gelir ve kar açıklamasının etkisiyle New York borsasında geçtiğimiz hafta yeni zirveler görüldüğünü hatırlatan analistler, yarın açıklanacak enflasyon verilerinin volatiliteyi artırabileceğini söyledi. 

Cuma günü ABD enflasyon verileri revize edildi. Aralık ayında ABD Çalışma Bakanlığı tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışı %0,3'ten %0,2'ye düşürdü. Gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek enflasyon değişmedi.

Aralık ayı enflasyon verilerinin aşağı yönlü revizyonunu önemli gören analistler, faiz oranlarını düşürmek için enflasyonist baskıların önemli ölçüde hafiflediğine dair daha fazla kanıt arayan Fed için bunun olumlu bir gelişme olduğuna inanıyor.

Analistler, yoğun veri gündeminin ve Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmelerinin bu hafta yatırımcıların gündeminde olduğunu, Fed'in Mart ayında faiz oranlarını sabit bırakma ihtimalinin yüzde 83, ve faiz indirimine başlama ihtimalinin yüzde 83 olarak değerlendirildiğini belirtti. Mayıs ayı oranları %63 olarak fiyatlandırılıyor.

Bu gelişmelerin ardından ABD 10 yıllık tahvil getirisi haftaya %4,17 seviyesinden başlarken, dolar endeksi ise değişmeden 104 seviyesinde başladı.

Düşüş eğilimini üst üste dördüncü günde de sürdüren ons altının fiyatı şu anda %0,1 düşüşle 2.024 dolardan işlem görürken, son beş iş gününde yükselişe geçen Brent petrolün varil fiyatı ise şu anda 2.024 dolardan işlem görüyor. şu anda %0,1 düşüşle 81,5 dolardan işlem görüyor.

Kripto para piyasalarında Bitcoin yükseliş eğilimini art arda yedinci günde de sürdürdü ve 49.000 dolara yaklaştı. Dolayısıyla Bitcoin yaklaşık olarak geçtiğimiz ay en yüksek seviyesini test etti.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde New York Borsası'nda Nasdaq endeksi yüzde 1,25 artışla Kasım 2021'den bu yana en yüksek günlük kapanışını kaydederken, S&P 500 endeksi yüzde 0,57 artışla en yüksek seviyesini yeniledi. Dow Jones endeksi yüzde 0,14 düştü. ABD endeks vadeli kontratları yeni haftaya karışık notlarla başladı.

Cuma günü İtalya dışındaki Avrupa borsalarında negatif seyir ön plana çıkarken, bu hafta yoğun veri gündemi yatırımcıların ilgi odağı haline geldi.

Analistler, enflasyon-resesyon ikileminin en şiddetli olduğu bölge olan Avrupa'da verilerden karışık sinyaller geldiğine dikkat çekerek, bu hafta bölge genelinde açıklanacak makroekonomik verilerin merkez bankalarının alması gereken önlemlere işaret edebileceğini söyledi. 

Analistler, Almanya ve Euro Bölgesi'ndeki ZEW ekonomik duyarlılık endeksinin yanı sıra İngiltere'deki enflasyon ve büyüme verilerinin hafta boyunca izleneceğini ve merkez bankası yetkililerinin sözlü yönlendirmelerinin de yatırımcıların odak noktası olacağını söyledi. 

Öte yandan hafta sonu Avrupa Birliği Konseyi (AB), üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen ve üye ülkelerin bütçe açıklarının kademeli ve sürdürülebilir bir şekilde azaltılması, kamu borcunun azaltılmasını amaçlayan yeni mali kurallar konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. 

Ayrıca üst üste beşinci günde yükselişini sürdüren euro/dolar paritesi, bir önceki kapanışın %0,1 üzerinde 1,0800 seviyesinde bulunuyor.

Cuma günü İngiliz FTSE 100 endeksi %0,30, Almanya DAX 40 endeksi %0,22, Fransız CAC 40 endeksi %0,24, İtalya'nın MIB 30 endeksi ise %0 kayıp yaşadı. 28. Avrupa'da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni haftaya karışık notlarla başladı.

Vedat Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin açıklama: Ocak zammı yeterli! Vedat Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin açıklama: Ocak zammı yeterli!

Asya yakasında ise Çin, Hong Kong, Japonya ve Güney Kore'de yılbaşı tatili nedeniyle herhangi bir işlem yapılmadı.

Cuma günü yurt genelinde alım trendi izleyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,07 kazançla 9.045,97 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışına ulaştı.

Dolar/TL, geçen haftanın son işlem gününde yükseliş eğilimi izleyerek günü %0,3 yükselişle 30,6753 seviyesinden kapattıktan sonra bugün bankalararası piyasada 30,6980 seviyesinde işlem görüyor.

Öte yandan geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu ve Eximbank kredi ihalelerinden gelen güçlü talep ve getirilerin tahminlerin oldukça altında kalması düşüşte önemli rol oynadı. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS). CDS haftayı 311 baz puanla açtı.

Bugün yurt içindeki işsizlik oranı ve ABD'de Hazine bütçe dengesine ilişkin verilerin yurt dışında da takip edileceğini söyleyen analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.100 ve 9.200 seviyelerinin direnç, 9.000 ve 8.900 puanlarının ise direnç olduğunu vurguladı. 

Kaynak: HABER GLOBAL