ABD'de açıklanan makroekonomik veriler ülke ekonomisinin umulduğu gibi yavaşlamadığını gösterse de, bu durum enflasyonla mücadelenin beklenenden daha uzun sürebileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, Amerikan basınına verdiği röportajda, faiz indirimi için Mart ayının doğru zaman olduğunu belirterek, bankanın faiz indirimine başlayacağı tarihin enflasyonla mücadelede çok önemli bir faktör olacağını kaydetti.

Öte yandan ülkede cuma günü açıklanan verilere göre Ocak ayında tarım dışı istihdam piyasa beklentilerinin üzerinde 353 bin kişi artarken, ortalama saatlik ücret aynı dönemde piyasa beklentilerinin üzerinde %0,6 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. %34. yüzde 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 55 dolara yükseldi.

Bu gelişmelerle birlikte Fed'in mayıs ayında faiz indirimine başlayacağı para piyasalarında fiyatlar ivme kaybederken, haftanın ilk işlem gününde bankanın mayıs ayına kadar faiz indirimine gitmesi bekleniyor. 

Cuma günkü veriler piyasalarda volatiliteyi artırırken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 16 baz puan yükselerek %4,03 seviyesinde kapandı ve şu anda %4,08 seviyesinde bulunuyor.

Ons altının fiyatı düşüş eğilimini sürdürüyor

Dolar endeksi Cuma günü 104 seviyesinde 11 Aralık'tan bu yana en yüksek kapanışına ulaşırken ve Fed'in Mayıs ayından önce ılımlı önlemler almaya başlayabileceğini tahmin etmesine rağmen ons altının fiyatı düşüş eğilimini sürdürdü. üst üste ikinci gün. ve 2.031 dolardan alıcı buldu.

Brent petrolün varil fiyatı geçtiğimiz haftanın son 3 iş gününde İsrail ile Filistin arasında ateşkes beklentisi nedeniyle düşerken, şu anda önceki kapanışa göre %0,6 artışla 77,8 dolar seviyesinde bulunuyor.

Hisse senedi piyasalarındaki güçlü ekonomik aktivitenin önümüzdeki dönemde şirket kârlılığına olumlu yansıyabileceği öngörüsüyle birlikte, beklenenin üzerinde seyreden kurumsal kârlılık, risk iştahının yüksek tutulmasında etkili oldu.

Sonuç olarak Meta hisseleri, şirketin geçen yılın son çeyreğinde kârını üç katına çıkarması, gelirini %25 artırması ve ilk temettüsünü açıklamasının ardından %20'den fazla değer kazandı.

Şirketin gelirinin %14 arttığını açıklamasının ardından Amazon hisseleri de yaklaşık %8 arttı.

ABD seçimlerinde partinin başkanlık adaylığı için ön seçimler devam ederken, Cumhuriyetçi Parti'nin en güçlü başkan adayı olan eski ABD Başkanı Donald Trump, kazanması halinde Çin'e yüzde 60 gümrük vergisi uygulamayı planladığını söyledi.

ABD'de endeks vadeli kontratlar 

New York Borsası'nın Nasdaq endeksi Cuma günü yüzde 1,7, S&P 500 endeksi yüzde 1,1 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,4 yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları yeni haftaya düşüşle başladı.

Avrupa borsaları Cuma günü karışık bir seyir izlerken, bölgede gevşeme tedbirlerinin ne zaman başlayacağına dair belirsizlik sürüyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para piyasalarındaki fiyatların yüzde 75'i oranında faiz indirimine başlaması ihtimaliyle Nisan ayında faiz indirimine başlaması beklense de analistler, ECB üyelerinden gelen açıklamaların "şahin" tonunu koruduğunu ve en muhtemel şeyin "şahin" olduğunu ifade etti. ilk faiz indirimi tedbirinin haziran ayında alınacağını söyledi.

Analistler, ECB'nin yıl sonuna kadar beş faiz indirimi yapacağı tahminlerinin devam ettiğini, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) ise yıl sonuna kadar dört faiz indirimi yapacağının tahmin edildiğini kaydetti.''

Bölge genelinde açıklanan verilerin karışık sinyaller vermeye devam ettiğini kaydeden analistler, enflasyon-resesyon ikileminin sınırlı da olsa yatırımcı kararları üzerinde etkisi olduğunu belirtti.

Avrupa'da endeks vadeli işlem sözleşmeleri haftaya karışık bir performansla başladı

Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,09, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,35, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,09 ve Fransa'da CAC endeksi 40 yüzde 0 düştü. 05. Avrupa'da endeks vadeli kontratları yeni haftaya karışık bir seyirle başladı.

Asya borsaları haftaya karışık bir başlangıç ​​yaparken, Çin'deki gelişmeler bölgede risk algılamalarını artırmaya devam ediyor.

Çin'in Şanghay Bileşik endeksi gün içinde yüzde 3,5'ten fazla değer kaybı yaşasa da kapanışa yakın kayıplarını fazlasıyla telafi etti ve endeks 11 Şubat 2019'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, söz konusu satış baskısının "ülke borsalarında bir süredir devam eden ve kredi hesaplarını pozisyon kapatmaya zorlayan satış eğilimi" nedeniyle oluştuğunu bildirdi.

CSI 1000 endeksi haftanın ilk gününde yüzde 9'a yakın düşüş kaydetti

Çin'in küçük işletmelerini gruplayan CSI 1000 endeksi haftanın ilk gününde yaklaşık %9 düşerken, Çinli yetkililerin hafta sonu "aşırı dalgalanmaların önleneceği" yönündeki açıklamaları, yoğunlaşan satış baskısını engellemeyebilir.

Öte yandan bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre Çin'de hizmetler sektörü ve bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) sırasıyla 52,7 ve 52,5 seviyesinde gerçekleşirken, Japonya'da hizmetler sektörü ve bileşik PMI endeksi ise 52,5 seviyesinde gerçekleşti. Sırasıyla 51.5 ve 52.5. sırasıyla 53. 1'e yükseltildi.

Kapanışa doğru Japonya'da Nikkei 225 endeksi %0,7, Hong Kong'da Hang Seng endeksi %0,5 yükselirken, Güney Kore'de Kospi endeksi %0,7 ve Çin'in Şangay Bileşik endeksi %0 yükseldi. 2'ye düştü.

Cuma günü yurt genelindeki alım eğilimini üst üste yedinci günde de sürdüren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,23 kazançla 8.665,68 puanla rekor kapanışla tamamladı. Endeks 8.762,89 puanla en yüksek seviyesine ulaştı.

TCMB Başkanlığına Fatih Karahan atandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'ndan Hafize Gaye Erkan'ın cuma günü öğleden sonra kişisel nedenlerle istifasının ardından, yerine Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB Başkanı Fatih Karahan ve ekibine güveninin ve desteğinin tam olduğunu söyledi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, başkanlığa atanmasının ardından hafta sonu yaptığı açıklamada, enflasyonun hedefleri ile uyumlu seviyelere düşene kadar gerekli parasal sıkılığı sürdürmede kararlı olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Enflasyon beklentilerini ve fiyat davranışlarını dikkatle izlemeye devam ediyoruz." Enflasyon görünümünün kötüleşmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz” dedi.

KKM de tarih uzatıldı

TÜİK açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 70'e ulaştı TÜİK açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 70'e ulaştı

Öte yandan dün, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası (TL) mevduat oranının artırılması ve korumalı döviz mevduatından (KKM) Türkiye'ye geçişin desteklenmesi amacıyla TCMB'nin gerekli TL rezervlerine faiz uygulayacağı açıklandı. TL mevduat. Korumalı döviz tevdiat hesaplarının (KKM) dövize çevirme tarihi de uzatıldı.

Dolar/TL, Cuma günü günü yüzde 0,6 yükselişle 30,5100'de kapattıktan sonra bugün bankalararası piyasada 30,5200'de işlem görüyor.

Bugün yurt içi ve küresel hizmet sektörü enflasyon verileri ile yurt dışı bileşik PMI verilerinin takip edileceğini söyleyen analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 8.700 ve 8.800 seviyelerinin direnç, 8.560 ve 8.500 puanlarının ise destek olduğunu belirtti.

AA Finansal Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, Ocak ayında tüketici fiyatları endeksinin yüzde 6,84 oranında artacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerin Ocak ayı ortalama enflasyon beklentilerine göre, bir önceki ayda yüzde 64,77 olan yıllık enflasyonun yüzde 65,07'ye yükseleceği tahmin ediliyor.

(DÜNYA)

Kaynak: dünya