AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklama ile tartışma yarattı. Programda, "130 bin canımız gitmiş" ifadesini kullanarak depremlerde kaybedilen insan sayısını yanlış bir şekilde aktardı.

Ancak, daha sonra yaptığı açıklamada bu ifadesinin yanlış anlaşıldığını ve gerçek anlamının farklı olduğunu belirtti.

Kurum'un bu sözleri, AFAD Başkanı Yunus Sezer'in 20 Mart 2023'te yaptığı açıklamayla çelişiyordu. Sezer, 6 Şubat'taki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 50 bin 96 olduğunu açıklamıştı.

Programa katılan gazeteci Candaş Tolga Işık, Kurum'un sözlerini sosyal medya hesabından açıkladı. Işık, Kurum'un bu ifadesinin aslında Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki toplam deprem kayıplarını ifade ettiğini belirtti.

Menzil'de Anlaşmazlık Kavgaya Döndü Menzil'de Anlaşmazlık Kavgaya Döndü

Murat Kurum ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sözlerinin siyasi polemik konusu haline getirilmesinin üzücü olduğunu ifade etti. Açıklamasında, 6 Şubat depremiyle ilgili 11 ilde 50 bin kişinin hayatını kaybettiğini, ancak Türkiye Cumhuriyeti tarihinde toplamda 130 bin kişinin depremlerde yaşamını yitirdiğini belirtti.

Kurum'un programdaki açıklamalarında, İstanbul'un depremlere hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak, İstanbul'un büyüklüğü ve önemi nedeniyle olası bir afet durumunda diğer illere destek verebileceğini ifade ettiği anlaşılıyor.

Kaynak: birgün