İnsan dahil birçok canlı türünün hayatta kalmak ve gelişmek için karanlığa ihtiyacı var. Ancak, geceleri ışığın yanlış yerde, miktarda, yönde ve zamanda kullanılmasıyla ortaya çıkan 'ışık kirliliği', hem tüm canlıların sağlığına zarar veriyor hem de ekosistemler üzerinde olumsuz etkilere sebep oluyor.

Işık kirliliği, özellikle gece ekosistemler üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Birçok canlı türü, özellikle geceleyin yaşam döngülerini sürdürmek için karanlığa ihtiyaç duyar.

Işık kirliliği, bu doğal yaşam döngülerini bozabilir ve pek çok organizmanın biyolojik saatini etkileyebilir. Örneğin, yırtıcı hayvanlar avlanma yeteneklerini kaybedebilir veya göç eden kuşlar doğru rotayı bulmakta zorlanabilir.

Ayrıca, yapay ışıklar bazı türlerin çevresindeki ekosistemler üzerinde de etkilere sahip olabilir. Örneğin, bazı türlerin üreme davranışları ışık kirliliği nedeniyle değişebilir veya gece avlanan hayvanlar, ışık kaynaklarına çekilerek normal avlanma davranışlarını değiştirebilirler.

Rusya'da terör saldırısı düzenleyen şahıs Bodrum'da yakalandı Rusya'da terör saldırısı düzenleyen şahıs Bodrum'da yakalandı

Bu nedenle, ışık kirliliğinin kontrol altına alınması ve doğal ışık döngülerinin korunması önemlidir.

Gece aydınlatmasının yerinde, zamanda ve miktarında dengeli bir şekilde düzenlenmesi, hem insanların yaşam kalitesini artırabilir hem de doğal ekosistemlerin sağlığını koruyabilir. (Diken)

Editör: DS Haber