10 Eylül’de meydana gelen sel, liman kenti Derne'yi sular altında bırakmış ve kuvvetli bir fırtınanın tetiklediği şiddetli yağmurların baskısı altındaki iki barajın çökmesinden sonra binlerce insan ve ev denize sürüklenmişti. 

Yardım kuruluşları hayatta kalanlar içinse hastalık riski konusunda uyarılarda bulunuyor. BBC Türkçe'deki habere göre Libya İçişleri Bakanı Emad el-Trabelsi, yetkililerin şehirdeki sağlık tehlikelerini araştırdığını ve olası bir salgın tehdidine ilişkin bir karar vereceklerini söyledi. Liman şehrinin nüfusu selden önce yaklaşık 90 bin kişiydi. 

Daniel Fırtınası sonucu oluşan sel nedeniyle kaç kişinin öldüğü henüz net olarak bilinmiyor ancak Libya Kızılayı’na göre en az 11.300 kişi öldü, binlercesi ise hâlâ kayıp. Derne Belediye Başkanı Abdulmenam Al-Ghaithi, 14 Eylül'de yaptığı açıklamada 20 bine yakın insanın ölmüş olabileceğini söylemişti. Bir mezarlık çalışanı, Derna kentinin eteklerindeki toplu mezarda yaklaşık 3000 cesedin gömüldüğüne inandıklarını söyledi. BM, sel felaketinden bu yana 1000'den fazla kişinin bu şekilde gömüldüğünü söyledi. Dünya Sağlık Örgütü ve yardım grupları, Libyalı yetkililere sel mağdurlarını suya yakın toplu mezarlara gömmeyi bırakmaları yönünde çağrıda bulunuyor. Bunun sağlık risklerine yol açabileceğini söylüyorlar.

Rusya Ukrayna'nın İki Kentini Hedef Aldı Rusya Ukrayna'nın İki Kentini Hedef Aldı

Yetkililer kentin içme suyuna kanalizasyon suyu karışması sonucunda 150 kişinin zehirlendiğini aktardı. (BBC Türkçe)

Editör: Haber Merkezi