Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, POS cihazları aracılığıyla gerçekleştirilen tahsilatların kaydedilmemesi sorununa ilişkin denetimlerin başlatıldığını duyurdu. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında binlerce kişi tespit edilerek yasal işlemler başlatıldı.

Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar neticesinde POS cihazlarından gerçekleştirilen tahsilatın kaydını yapmayan 3 bin 662 kişinin tespit edildiğini ve bu kişilerin 5 milyar liralık POS hasılatının beyan edilmesinin sağlandığını açıkladı.

87 Milyon 484 Bin Liralık Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak 87 Milyon 484 Bin Liralık Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

POS cihazları aracılığıyla gerçekleştirilen tahsilat tutarlarının beyan edilip edilmediğini denetlediklerini belirten Şimşek, bu çalışmaların vergi kaybı ve kaçaklarını önlemeyi amaçladığını ifade etti.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin analizler sonucunda vergi mükellefi olmayan ancak POS cihazlarıyla tahsilat yapan ve hasılatlarını beyan etmeyen binlerce kişinin tespit edildiğini bildiren Şimşek, bu kişilerin toplamda 5 milyar lira tutarında kayıt dışı hasılat elde ettiklerinin belirlendiğini aktardı.

Denetimler sonucunda vergi mükellefiyeti olan ancak hasılatlarını eksik veya hiç beyan etmeyen kişilerin de tespit edildiğini açıklayan Şimşek, bu kişilere yönelik yapılan incelemeler sonucunda 1,5 milyar lira vergi tahakkuk ettirildiğini belirtti.

Şimşek, POS cihazlarıyla 1 milyon liranın üzerinde hasılat elde eden 81 kişinin tespit edildiğini ve bu kişilerin yaklaşık 253 milyon lira tutarında hasılat yaptığını ifade etti. Benzer çalışmaların 2023 yılı verileri üzerinden de yapıldığını ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlılıkla devam edileceğini vurguladı.

Kaynak: KARAR