TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden kanun teklifi, memur zammını da içerdiği için maliyeti belirlendi. Yaklaşık 3,7 milyon kamu görevlisinin (işçiler hariç) aylık ücretlerinde yapılacak net 8 bin 77 TL seyyanen artışın 2023 bütçesine ilave maliyetinin 177 milyar TL olacağı hesaplandı. Bu düzenlemeyle birlikte, Covid-19 döneminde kesilen ve tahsil edilen idari para cezalarının da 321 bin kişiye geri ödeneceği ve bunun 308 milyon TL maliyeti olacağı belirtiliyor.

Hazine ve Halkbank’tan Büyük Oyun: Esnaf Kredi Faizi Artırıldı Hazine ve Halkbank’tan Büyük Oyun: Esnaf Kredi Faizi Artırıldı

Ayrıca, 2023 yılı Ocak ayında 37.2 milyar TL motorlu taşıtlar vergisi tahakkukunun gerçekleştiği ifade edilerek, deprem bölgesine sağlanacak istisna ve tahsilat gerçekleşmeleri dikkate alındığında yaklaşık 30 milyar TL ilave gelir etkisi olması bekleniyor. 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda borçlanma limiti 660.9 milyar TL'den 2 trilyon 181 milyar TL'ye yükseltilecek. İkinci dönemde işverene sağlanacak asgari ücret desteği ise 19.02 milyar TL maliyet oluşturması öngörülüyor.

Kurumlar Vergisi'nin artırılmasıyla ilgili olarak ihracat kazançlarına sağlanan 5 puanlık indirim göz önünde bulundurularak, oran artışının 2023 yılına etkisinin 80 milyar TL, yıllık etkisinin ise 119.9 milyar TL olarak hesaplandı. Ayrıca, Kur Korumalı Mevduat uygulamasındaki 100 milyar TL'lik yükümlülüğün Hazine'den Merkez Bankası'na devredileceği belirtildi.

Editör: Haber Merkezi