Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 'Enflasyon Raporu 2024-II' sunumunda önemli açıklamalarda bulundu. İşte Karahan'ın sunumundan öne çıkan başlıklar:

  • TCMB'nin temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Bu doğrultuda fiyatlamaları ve enflasyon beklentilerini yakından takip ediyoruz.

  • Enflasyon hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumaya devam edeceğiz. Kalıcı bir enflasyon bozulmasına izin vermeyeceğiz.

  • Küresel büyüme 2024 yılında sınırlı bir artış gösteriyor. Emtia fiyatlarında genel bir artış trendi gözlemlenmektedir.

    Diyanet İşleri Başkanlığı, Audi aracı iade ettiğini açıkladı! Diyanet İşleri Başkanlığı, Audi aracı iade ettiğini açıkladı!
  • Jeopolitik gelişmeler ve sıkı politikalar küresel risk faktörleri arasında yer alıyor. Küresel enflasyon hedeflerin üzerinde seyrediyor ve merkez bankaları parasal sıkılığı koruyor.

  • Yurt içi talepte direnç devam ederken, bazı normalleşme işaretleri gözlemleniyor. Net ihracatın büyümeye negatif katkısı azalmış durumda.

  • Parasal sıkılaştırmanın iç talep üzerindeki etkilerini çeşitli göstergelerle yakından izliyoruz. Arz koşulları talep koşullarına kıyasla daha ılımlı bir seyir izliyor.

  • Toplam talep koşulları enflasyonist seviyelerde seyrediyor. Parasal politikadaki kararlı duruşumuz talebi dengede tutacak niteliktedir.

  • Enflasyon tahminlerimizin ötesinde son dönemde enflasyonun gerçekleştiğini görüyoruz. Özellikle hizmet fiyatlarındaki artış eğilimi belirgin bir şekilde yukarı yönlü seyrediyor.

  • Konut piyasasındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Konut fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlamaya başlamış durumda.

  • Piyasa beklentileriyle TCMB'nin hedefleri arasındaki farkın kapanacağını öngörüyoruz. Parasal politikadaki sıkılaştırma beklentiler üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

  • 2024 yılı sonu için enflasyon tahminimizi yüzde 38'e revize ettik. Ayrıca petrol fiyatları, gıda fiyatları ve ithalat fiyatları değişim tahminlerimizde güncellemeler yaptık.

  • Mayıs ayında enflasyonda zirve bekleniyor, bu zirve yüzde 75-76 seviyesinde olacak.

TCMB Başkanı Karahan'ın sunumunun sona ermesinin ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Enflasyonda istediğiniz ölçüde tablonun oluşması için maliye politikasında atılması gereken ilave adımlar olduğunu düşünüyor musunuz?

Talebi dengeleyerek enflasyonu düşürmek istiyoruz. Harcamalar için bir tasarruf detayı çalışılıyor.

Mevcut parasal sıkılıkla beraber bu seviyelere ulaşabilecek miyiz? Ek bir parasal sıkılık olur mu?

Dördüncü çeyrek itibariyle verilere bakınca o anki talep göstergeleri talepte dengelenmenin sağlıklı şekilde ilerlediğine işaret ediyordu. İşler yolunda gidiyordu. 36 hedefimize ulaşacağımızı düşünüyorduk. Talep daha dengeli, daha güçlü gerçekleşti, ivmelenme oldu. Sözlü yönlendirmemiz vardı Şubat ayından itibaren. Mart ayı itibariyle kompozisyonu da bizim tahminimizden daha kötüydü. Talep göstergeleri de TÜİK bu veride revizyon yaptı, görünüm talebin daha dirençli olduğunu ortaya koydu. Ciddi bir sıkılaşma oldu, talebe olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. ilk 4 ayda 4 puana yakın ilave enflasyon gerçekleşti. 4 puana yakın bozulma söz konusu. Bunu tamamen telafi etmek ek sıkılaştırma ile dahi pek kolay gözükmüyor. 36'dan 38'e yapılan tamamen bu sebepledir. Yüzde 36 hala bandın içinde. Daha önce yaptığımız gibi bundan sonra da enflasyon görünümünde bozulma olması halinde ek sıkılaştırma yapmaya hazırız.

Merkez Bankası sert inişi göze alabilecek mi? Fiyatlama davranışlarında beklediğimiz iyileşme olmazsa ek sıkılaşma yapacak mısınız?

Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. 2023 verilerine baktığımızda büyümenin tamamen iç talep kaynaklı olduğunu gösterdim. Para politikasında sıkılaşma yaparak talepte dengelenme öngörüyoruz. Süreç sonunda talebin dengeleneceğini, fiyatlama davranışlarının normalleşeceğini, enflasyonun indiğini göreceğiz. Büyüme daha sağlıklı kompozisyona kavuşacaktır.

Depo gibi kısa vadeli çözümler yerine başka planınız var mı?

Son dönemde likidite yönetimi adına TL'ye ciddi bir talep var, döviz biriktirdikçe swapları kapatarak gitmeye çalıştık. Depo ihalelerini hemen açtık. Dikkatli olmaya gayret ediyoruz. Bunun geçici olduğunu değerlendiriyoruz. Bir süre depo ihaleleri ile devam edeceğiz.

Kaynak: T24