Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün yayımladığı verilere göre, Haziran 2024 itibarıyla mevduat faizlerinde önemli değişimler yaşandı. Finansal yatırım araçları içinde, mevduat faizlerinin reel getirileri değerlendirildiğinde, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile hesaplandığında %1,88, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile hesaplandığında ise %1,62 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.

Bu verilere göre, mevduat faizleri Aralık 2022'den sonra ilk kez TÜFE'ye göre pozitif reel getiri sağlamış oldu ve Haziran 2019'dan bu yana ilk kez %1'in üzerinde reel getiri elde edildiği kaydedildi.

Sözcü gazetesinin haberine göre, nominal mevduat faizlerinde de önemli artışlar görüldü. Haziran ayında aylık nominal mevduat faizi %3,29 ile Mayıs 2003'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, 3 aylık nominal getiri %11,15 ile Ocak 2003'ten beri en yüksek düzeyde gerçekleşti.

Ancak, TÜFE'ye göre 3 aylık reel getiride Haziran ayında %2,54 seviyesine ulaşarak Eylül 2019'dan sonra ilk kez %2'nin üzerine çıktı. Bu durum mevduat faizlerinin enflasyonla mücadelede önemli bir adım olarak değerlendirilirken, Eylül 2021'den beri ilk kez pozitif bölgeye geçtiği vurgulandı.

Son dakika! Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na verildi Son dakika! Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na verildi

Diğer yatırım araçlarına göre ise, Haziran ayında enflasyon endeksleriyle indirgendiğinde, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %0,87 ile reel getiri sağlarken; Amerikan Doları %0,37, Euro %0,77, BIST 100 endeksi %1,41 ve külçe altın %1,53 oranlarında yatırımcısına kayıplar yaşattığı görüldü.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Ekonomi ve Araştırma Grubu (ENAG) verileri arasında ise farklılıklar bulunuyor. İstanbul'da İTO'ya göre aylık enflasyon %3,42, yıllık enflasyon ise %82,14 olarak hesaplandı.

Kaynak: KARAR