Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından, Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda hayata geçirilen, Türkiye'nin en önemli teknolojik projelerinden biri olan KAAN, ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

KAAN, fırlatma koltuğu testi, tam boy statik test, atalet ve statik kontrol yüzeyi testi, iniş takımı düşme testi, Sistem Entegrasyon Laboratuvarı'nda aviyonik sistem testi ve uçuş öncesi yakıt testi gibi aşamaları tamamlayarak yavaş ve hızlı bir performans sergiledi. 

KAAN sabah saatlerinde Mürted Havalimanı'ndaki piste dönerek motoru çalıştırdı ve ilk kez havalandı.

KAAN'ın ilk uçuşunda pilot koltuğuna test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu.

KAAN'ın Özellikleri

KAAN, 17 Mart 2023'te hangardan ayrılarak piste doğru yola çıktı. Türk mühendisler tarafından 11 ay gibi bir sürede gökyüzüyle buluşacak şekilde hazırlandı. İlk uçuş görevinin testleri başarıyla tamamlandı.



Tasarım ve imalatı yerli olan KAAN'ın kanat açıklığı 14 metre, yüksekliği 6 metre ve uzunluğu ise 21 metre. Kabin tek kişiliktir. İki motoru, yüksek manevra kabiliyeti, düşük radar görünürlüğü, gövdeye monteli silah kabiliyeti ve elektronik harp kabiliyeti KAAN'ın dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor.

Üstün kabiliyetleriyle fark yaratacak

Türkiye, KAAN ile beşinci nesil savaş uçağıyla donatılan ülkeler arasında yerini aldı. Milli savaş uçakları, havadan havaya ve havadan yere her türlü hedefe stratejik olarak taarruz imkânı sağlayacak. Hava muharebesinde uzun menzili ve süpersonik hızda hassas ve eksiksiz darbe özellikleriyle fark yaratacak.

Ayhan Bora Kaplan Soruşturmasında Bir Komiser Daha Gözaltına Alındı Ayhan Bora Kaplan Soruşturmasında Bir Komiser Daha Gözaltına Alındı


Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalamıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KAAN isminin babasının MHP lideri Devlet Bahçeli olduğunu açıkladı. Erdoğan, milli savaş uçağı KAAN'ın gövdesine 1 Mayıs 2023 tarihini yazıp imzalamıştı.

Kaynak: TRT HABER