Başarılı kurtarışları sayesinde futbolseverler arasında "Muslera'sı olan kazanır", "Son anda Muslera" gibi sözlerle adından söz ettiren Galatasaray'ın Uruguaylı kalecisi Fernando Muslera, futbola öngörülebilirlik katmayı başardı. Performansıyla hayat gibi beklenmedik bir dinamiğe sahip.

Kalecinin önemini anlatan belki de en iyi sözlerden biri, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Fransız varoluşçu filozoflardan biri olan ve yazar olmadan önce kaleci olan Albert Camus'a ait.

Muslera, Camus'nün "Hayatta öğrendiğim her şeyi futboldan ve kalecilikten öğrendim; çünkü top hiç beklediğim kornerden gelmedi" sözlerine bakılacak olursa, Muslera, hayatın öngörülemeyen yönlerini futbolla birleştiriyor. Bir bakıma maçın sonucuna etki eden kalecilik performanslarıyla futbola öngörülebilirlik katan isimlerden biri oldu.

Sparta Prag ve MKE Ankaragücü maçlarında beklenmedik baş-omuz kurtarışlarını kalecilik sözlüğüne ekleyen 37 yaşındaki Muslera, ilerleyen yaşına rağmen etkileyici performansıyla futbolseverleri şaşırtmaya devam etti.

KARİYERİNİN EN İYİ SEZONU

Muslera, Galatasaray'daki 13. sezonunu kariyerinin en güzel anını yaşıyor.

Süper Lig'de çıktığı 25 karşılaşmada, yediği 14 golle maç başına 0,56 ortalama yakalayan deneyimli eldiven, önceki sezonlara göre en iyi performansını sergiledi.

Giallorossi ile şampiyonluk kazandığı ilk sezonunda (2011-12) maç başına 0,7 gol yiyen Muslera, bu ortalamayı geride bırakmayı başardı.

Muslera'nın maç başına yediği ortalama gol sayısı; 2019-20 sezonunda 0,73, 2022-23 sezonunda 0,79, 2013-14 sezonunda ise 0,86 oldu.

Tecrübeli Süper Lig kalecisinin Galatasaray formasıyla sezon başına yediği gol sayısı ve maç başına ortalamaları şöyle:

UEFA Konferans Ligi'nde finalistler belli oluyor UEFA Konferans Ligi'nde finalistler belli oluyor

AVRUPA'DA İLK 3'TE

Muslera, bu sezon Avrupa'nın önde gelen liglerinde maç başına en az gol yiyen ilk 3 kaleci arasında yer alıyor.

Yerel ligde en az 20 maç oynayan kaleciler dikkate alındığında Uruguaylı kaleci, Hollandalı PSV'den Arjantinli Walter Benítez ve İtalya'dan İsviçreli Inter'den Yann Sommer ile birlikte ilk 3'te yer aldı.

10 gol yiyen Benitez 0,45, 12 gol yiyen Sommer 0,5 ve 14 gole engel olamayan Muslera ise maç başına 0,56 ortalama yakaladı.

Avrupa'nın önde gelen liglerinde maç başına en az gol yiyen ilk 10 kaleci ve ortalamaları şöyle:

Kaleci Takım Oyun sayısı Yenilen goller Maç başına ortalama

Kaynak: HABER GLOBAL