İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Gvir kaza geçirdi: Makam arabası devrildi İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Gvir kaza geçirdi: Makam arabası devrildi

Orban'ın Ukrayna konusundaki tutumu: Macaristan bloke edilene kadar Ukrayna'ya yardım yok!

Yoğun görüşmelerin ardından Ukrayna ile AB müzakerelerinin başlamasına izin veren Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna'ya yapılması planlanan 50 milyar euroluk yardımı, Macaristan'a yapılacak ödemelerdeki kısıtlamaların kaldırılmasına bağladı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerine başlamasına izin verdi ancak bu ülkeye önümüzdeki yıllarda planlanan 50 milyar euroluk kredi ve yardımı şarta bağladı. Orban, AB'nin Macaristan'a vereceği para üzerindeki tüm kısıtlamaların kaldırılmasını istedi.

Orban, Macar radyosunda yaptığı açıklamada, AB'nin yapması beklenen ödemelere atıfta bulunarak, "Macaristan her şeyin yarısını, dörtte birini değil, tamamını talep ediyor" dedi. AB, hukukun üstünlüğü ilkesindeki aksaklıkları gerekçe göstererek 12 milyar avroluk bütçenin Macaristan'a aktarılmasını engelliyor.

Perşembe günü, AB devlet ve hükümet başkanları Brüksel'deki zirvede Ukrayna ve Moldova'nın AB katılım müzakerelerine başlamasını onayladı. Orban bu kararı sert bir şekilde eleştirse de veto etmedi.

Orban'ın vetosu, Ukrayna'ya yapılması planlanan 50 milyar avroluk yardım ve krediyle ilgiliydi. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna'ya yardım kararının gelecek yılın Ocak ayına erteleneceğini duyurdu.

Avrupa Komisyonu, 2027 yılına kadar Ukrayna'ya toplam 50 milyar avroluk yardım ve kredi sağlayacak şekilde AB bütçesinin artırılmasını tavsiye etmişti. Orban dışındaki AB liderleri bu öneriyi kabul etti.

AB, Ukrayna'nın katılım müzakereleri kararı öncesinde Macaristan'a 10 milyar avro ödenmesinin önündeki engeli kaldırdı ve onayladı. Yeşil Milletvekili Daniel Freund bu karara ilişkin şunları söyledi: "Ursula von der Leyen, Putin dostu otokrat Orban'a AB tarihindeki en büyük rüşvet olan 10 milyar avro ödüyor."(karar)

Editör: Haber Merkezi