Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için bugün saat 08.00 itibarıyla oy verme işlemi başladı. Dış basında da oylama işlemi anbean takip ediliyor. Oylamanın başlamasıyla birlikte birçok yabancı basın kuruluşu bugünkü oylamaya dair haberler yayınladı. 

Reuters

İngiliz haber ajansı Reuters haber, "Türkiye, Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarını sona erdirebilecek çok önemli bir seçim için sandık başında" başlığıyla duyurdu. Bugünkü seçimlerin Türkiye'nin 100 yıllık tarihindeki en önemli seçimlerden biri olduğu kaydedilen haberde oy kullanma işleminin başladığı belirtildi. Ajans haberinde, "Oylama sadece 85 milyonluk NATO üyesi Türkiye'yi kimin yöneteceğine değil, aynı zamanda nasıl yönetileceğine, derin bir hayat pahalılığı krizinin ortasında ekonomisinin nereye gideceğine ve öngörülemez dönüşler yapan dış politikasının şekline de karar verecek" ifadeleri yer aldı.

Washington Post

ABD'nin köklü gazetelerinden Washington Post bu sabah, "Türk seçmeni sandık başına giderken Erdoğan'ın kaderi dengede" başlıklı bir haber yayınladı. Haberde, "Türkiye genelindeki seçmenler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefet partilerinden oluşan geniş bir koalisyonu kendi tarafına çeken ve Erdoğan'ı yenilgiye karşı her zamankinden daha savunmasız bırakan rakibi Kemal Kılıçdaroğlu ile karşı karşıya getiren kritik bir seçim için  sandık başına gitti" ifadeleri yer aldı.

BBC

İngiliz haber kuruluşu BBC, "Türkiye Erdoğan'lı ya da Erdoğan'sız geleceğine karar veriyor" başlıklı haberiyle oy kullanma işleminin başladığını duyurdu. Seçim kampanyasının dün son dakikalara kadar devam ettiği aktarılan haberde, "Pazar günü kesin zafer elde etmek için kazananın oyların yüzde 50'sinden fazlasını alması gerekiyor. Aksi takdirde iki hafta sonra ikinci tura gidilecek" denildi.

Bloomberg

ABD merkezli haber sitesi Bloomberg, "Türkiye'de Son Durum: Erdoğan'ın Geleceği Keskin Bölünmüş Oylamada Tehlikede" başlıklı haberinde 60 milyon seçmenin son bir neslin en önemli seçimlerinde oy kullanacağı belirtildi. Bloomberg'in haberinde dünyadaki büyük yatırımcılarında Türkiye'ye yatırım yapıp yapmamak için seçim sonuçlarını beklediği kaydedildi. 

ABD'de bir yük treni raydan çıktı ve alev aldı ABD'de bir yük treni raydan çıktı ve alev aldı

CNN

CNN'in "Türkiye'de Erdoğan'ı koltuğundan indirebilecek kıyasıya mücadele edilen seçimlerde sandıklar açıldı" başlıklı haberinde haberinde 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremler hatırlatıldı. YSK Başkanı Ahmet Yener'in açıklamalarına referans verilen haberde deprem nedeniyle evsiz kalan en az 1 milyon seçmenin bu yıl oy kullanamayabileceği aktarıldı.

Associated Press

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) Associated Press "Türkiye'de cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılıyor" başlıklı haberinde  seçmenlerin çok çekişmeli geçmesi beklenen bir seçim için sandık başında olduğu belirtildi. Oy verme işleminin sabah 08.00'de başladığı belirtilen haberde medya kuruluşlarının saat 21.00'e kadar kısmi sonuçları bildirmelerinin yasak olduğu hatırlatıldı. 

Al Jazeera

Katar merkezli haber ağı Al Jazeera, "Türkiye önemli bir seçim için sandık başında, Erdoğan en zorlu sınavıyla karşı karşıya" başlıklı haberinde, "Eski bir devlet memurunun liderliğindeki muhalefet uzun süredir görevde olan lideri görevden almak istiyor; Türkler de parlamento için oy kullanıyor" ifadeleri yer aldı.

Financial Times

İngiliz gazetesi Financial Times, bu sabah oylamanın başladığını "Türkiye sandık başına gidiyor, Erdoğan en sert sınavıyla karşı karşıya" başlığıyla duyurdu. "Türkiye için birbirinden oldukça farklı iki yol sunan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde sandıklar Pazar günü sabah 8'de açıldı" ifadeleri kullanılan haberde cumhurbaşkanı adaylarının kampanya sürecine dair bilgiler yer aldı.

Kaynak: gazeteoksijen.com

Editör: Haber Merkezi