Van'da 31 Mart yerel seçimlerinde seçilme hakkı geri alınan DEM Parti Belediye Başkan adayı Abdullah Zeydan'ın yerine, seçimi kaybeden AKP adayı Abdulahat Arvas'a mazbata verilmesi, CHP lideri Özgür Özel'in sert tepkisine neden oldu.

Özel, yaşananları ANKA Haber Ajansı'na yaptığı özel açıklamada değerlendirdi. Zeydan'ın seçim sonrası yaptığı açıklamada seçim sonuçlarına saygı duyacaklarını belirtmesine rağmen, ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesini kabul edilemez olarak nitelendirdi. Özel, bu durumun Van halkının iradesine pusu kurmak anlamına geldiğini söyledi.

Sırrı Süreyya Önder meclis oturumunu erteledi: Kobani kararı AKP'nin ileride yargılanmasıdır Sırrı Süreyya Önder meclis oturumunu erteledi: Kobani kararı AKP'nin ileride yargılanmasıdır

Partisinin birinci parti olduğu ve halkın üç katı oy alarak belediye başkanı seçtiği bir durumda ikinci sıradaki adaya mazbata verilmesinin saygısızlık olduğunu belirten Özel, bu tür bir hukuksuzluğun halkın iradesine saygısızlık olduğunu ve kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Ayrıca, CHP'nin Hatay'daki seçim sonuçlarına yönelik itirazına da değinen Özgür Özel, valinin seçim gecesi manipülasyon girişiminde bulunduğunu ve yeniden sayımın Hatay'ı geri getireceğini düşündüklerini ifade etti. Hatay'da yaşananları yakından takip ettiklerini belirten Özel, bu tür olayların demokratik süreçlere zarar verdiğini ve hukukun üstünlüğünün sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Cumhuriyet