Türk beyaz eşya sektörü, kredi kartı ödemelerinde planlanan sınırlamalar nedeniyle yurt içi satışların Ocak ayında %5 arttığını açıkladı.

Türkiye Ev Gereçleri Sanayicileri Derneği'nden (TÜRKBESD) yapılan açıklamaya göre, teslimat sayısında azalma beklentisi tüketicilerde "panik satın alma" yaşanmasına neden oldu. Ocak ayında beyaz eşya ihracatı %2 düştü.

Sektörün 2024 yılının ilk ayından itibaren iç pazardan aldığı güçle geçen yıl yakaladığı ivmeyi koruyarak istikrarlı bir giriş yaptığı belirtildi. TÜRKBESD raporuna göre ocak ayında üretim yüzde 3 artarak 2 milyon 519 bin 175 adede ulaştı. Aynı dönemde altı ana ürünün iç pazardaki satışları %22, toplam satışları ise %5 arttı.

'PAZARI BOZABİLİR' UYARISI

Beyaz eşya sektörü, dış pazarlardaki daralmaya rağmen iç pazardaki canlılık sayesinde üretim ve istihdamı sürdürmeyi başardı. Ancak kredi kartlarına taksit kısıtlamalarının daha da sıkılaştırılabileceği endişesi tüketicilerde paniğe neden oluyor ve fiyatların yükselmesine neden oluyor.

BofA, Türk bankalarında hedef fiyatlarını yükseltti BofA, Türk bankalarında hedef fiyatlarını yükseltti

TÜRKBESD, bu durumun orta vadede tüketimi azaltarak, sektörün üretim ve istihdam yapısını bozarak pazarın daralmasına neden olabileceğini belirtti.

Sektör, iç pazarın canlılığını korumak ve büyümeyi desteklemek amacıyla kredi kartı taksit sayısının artırılması gibi yeni düzenleme ve teşviklerin hayata geçirilmesini umuyor. TÜRKBESD, kredi kartı ödemelerindeki azalma ve diğer vergi düzenlemelerinin sektörün büyüme potansiyelini sınırladığını kaydediyor ve bu yönde önlem alınması çağrısında bulunuyor.

Kaynak: karar