Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye'deki deprem gerçekleri hakkında bilgi vererek ülkenin deprem riski altında olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ercan'a göre, Türkiye'de her gün 4 büyüklüğünde birçok deprem yaşanıyor ve ayda bir kez 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geliyor. Altı ayda bir 5,9 büyüklüğünde, iki yılda bir 6,5 büyüklüğünde, beş yılda bir 7 büyüklüğünde ve 20 yılda bir de 7,9 büyüklüğünde büyük depremler gerçekleşiyor.

Bu bilgileri paylaşan Prof. Dr. Ercan, 4 büyüklüğündeki depremleri "depremcik", 5,9 büyüklüğündeki depremleri "orta", 6,5 büyüklüğündeki depremleri "orta-büyük", 7 büyüklüğündeki depremleri "büyük", ve 7,9 büyüklüğündeki depremleri "çok büyük" olarak sınıflandırdı.

Türkiye'nin en iyi 10 lisesi açıklandı: İlk sırada hangi okul var? Türkiye'nin en iyi 10 lisesi açıklandı: İlk sırada hangi okul var?

Prof. Dr. Ercan, depremlere karşı alınabilecek önlemlerin önemine de vurgu yaparak, "Çare sağlam yerde sağlam yapı. Güçlü ekonomi, yetkin yönetim, nitelikli eğitim" şeklinde ifade etti. Bu sözler, deprem riskini azaltmak için sağlam altyapı ve güçlü bir toplumsal yapılanmanın önemini vurguluyor.

Kaynak: DÜNYA