İstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneği'nin düzenlediği 'İstanbul'da Deprem ve Kentsel Dönüşüm' konulu panelde, Bilim Akademisi üyesi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, önemli açıklamalarda bulundu.

Bingöl'de madde bağımlısı şahsın bıçakladığı 2 kişi daha can verdi Bingöl'de madde bağımlısı şahsın bıçakladığı 2 kişi daha can verdi

Panelde, Prof. Dr. Görür, "Eğer deprem olur, Marmara bölgesinde depremin çarkları durursa, Marmara bölgesi çöker, onunla kalmaz bütün Türkiye diz üstü çöker. Ve artık ne ekonomik özgürlüğümüz kalır ne de siyasi özgürlüğümüz kalır" dedi.

Görür, deprem gerçeğinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, "Levha sınırları aynen insanlardaki kalp atışı gibi bir olaydır. Yani nabız atışı gibi bir olaydır. Bir insanın nabzı durursa o insan ölür. İşte levha sınırlarında hareket durur, deprem biterse dünya da ölür. İşte gezegenlerin, gök cisimlerinin hiçbirinde bildiğimiz anlamda deprem yoktur. Deprem, yeryüzünün yaşamasını gösterir. Deprem sayesinde yeryüzünde bir döngü meydana gelir. Yani yaşam döngüsü meydana gelir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Görür, depremin çevre felaketine yol açtığını belirterek, "Kirli bir çevre ölüm demektir. Hemen kendini göstermez, seneler içerisinde insanları hastalıktan kırar. Onun için çevre çok önemlidir. Bunu yapmanın yolu da şimdiden bu çevre kirliliğine sebep olacak şeyleri önlemektir" ifadelerini kullandı.

Marmara bölgesinin Türkiye'nin ekonomisinin büyük bir kısmını oluşturduğunu belirten Görür, "Eğer deprem olur, Marmara bölgesinde depremin çarkları durursa, Marmara bölgesi çöker, onunla kalmaz bütün Türkiye diz üstü çöker ve artık ne ekonomik özgürlüğümüz kalır, ne de siyasi özgürlüğümüz kalır" dedi.

Kaynak: Dha