“7’YE VARAN BİR DEPREM ÜRETEBİLİR”

Karabük fayının jeolojik özelliklerinin araştırılması gerektiğini dile getiren yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür şunları söyledi:

Niğde'de Minibüs ile Hafif Ticari Aracın Çarpışması Sonucu 1 Ölü 2 Yaralı Niğde'de Minibüs ile Hafif Ticari Aracın Çarpışması Sonucu 1 Ölü 2 Yaralı

* “Tarihi dönemlerde Karabük fayında daha önce deprem olmamış. O da bir şansızlık. Deprem olduğunu görsek belki bir şey söyleyeceğiz fakat aktif olduğunu biliyoruz. Kuzey Anadolu Fay hattı senede 1 santimetre hareket ediyor. 500 yılda 5 metre hareket ediyor. 5 metrelik bir oynama verirse o da 7 ve üzeri deprem üretir.

* 1513 depremi var orada üzerine 500 yıl koyun bugünlere geliyor. Ciddi bir bilim dünyasında, bu fayın periyodunu doldurduğu vurma vakti geldiği bilinir. Biz de bildik. Karabük fayını bilmiyorum. Bu işi de abartmayın.

* Karabük Türkiye’nin deprem açısından göreli olarak emniyetli bir yerinde fakat bir Karabük fayı var. Bu fayın özelliklerini daha önce görmedik. Ne zaman deprem üretir bilmiyoruz. Eğer deprem üretirse 7’ye aşkın bir deprem üretebilir. Onun için yerel yönetimin bu fayı ayrıntılı bir şekilde jeolojik ve jeofizik özellikleriyle araştırılması lazım.”

“HALKIMIZ DEPREMİ CİDDİYE ALMIYOR”

* “Yerleşim alanlarını oluşturan 6 bileşeni depreme kuvvetli hale getirmek zorundasınız. Bilinçsizce bir şeyler yapmayalım. Birincisi yönetim sistemi. Yerel yöneticiler işbaşı yapmadan önce kesinlikle yerel yöneticilerimize deprem hakkında, zarar azaltma hakkında, tehlike analizi hakkında, acil yönetim hakkında, acil müdahale hakkında kursa tabi tutun.

* Bizim halkımız deprem konusunda ciddiyetsiz. Halkın ciddiye almadığı bir konuyu hükümetler nasıl yapsın. Bu mümkün mü? Bizim halkın deprem farkındalığı yok. Halk depreme de hükümetine de yerel yönetimine de başta kendisi sahip çıkmalı. Yanlış yapan belediye başkanı, yanlış yapan milletvekiline kaşını önce o karartmalı. (sözcü)

Editör: Haber Merkezi