Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) kapsamında düzenlenen toplantıda, dünya çapında önde gelen haber ajanslarının yöneticilerinin sorularını yanıtladı. Toplantıya Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan da katıldı.

Putin, Ukrayna ordusunun savaşta her ay yaklaşık 50 bin insan kaybettiğini belirterek, "Ukrayna ordusu ayda yaklaşık 30 bin kişiyi seferber ediyor. Son iki ayda 50 ila 55 bin kişiyi seferber ettiler. Ama bu, sorunu çözmez. Çünkü tüm bu seferberlik sadece kayıpları telafi ediyor," dedi. Ayrıca, ABD’nin, Ukrayna’daki seferberlik yaşının 18’e düşürülmesi konusunda baskı yaptığını ve sonrasında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’den kurtulmayı planladıklarını iddia etti.

"NÜKLEER SAVAŞ RİSKİNE EVRİLMEMELİ"

Putin, Batılı ülkelerin Rusya’yı sürekli nükleer tehditler kullanmakla suçladığını belirterek, ABD'nin 2. Dünya Savaşı’nda Japonya’da nükleer bomba kullanan ülke olduğunu hatırlattı. Ukrayna savaşının nükleer savaş riski yaratacak bir duruma evrilmemesi gerektiğini vurgulayan Putin, "Batılı ülkeler, Rusya'nın bunu (nükleer silah) asla kullanmayacağına inanıyor. Bizim nükleer doktrinimiz var. Birisinin eylemi egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü tehdit ediyorsa, elimizdeki tüm imkanları kullanmamızın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu hafife alınmamalıdır," diye konuştu.

"NATO'YA SALDIRMAYI PLANLAMIYORUZ"

Putin, Rusya’nın NATO’ya saldıracağına yönelik söylemleri "aptallık" olarak nitelendirerek, "Hepiniz aklınızı mı kaçırdınız? Kim uydurdu bunu? Bu tam bir saçmalık, anlıyor musunuz?" ifadelerini kullandı.

Rusya’da Müslüman nüfusunun artmasından rahatsızlık duymadığını belirten Putin, "Biz Müslüman nüfusun artmasına karşı değiliz, tam tersine Rusya Federasyonu'nda şu andaki durumdan memnunuz. Ağırlıklı olarak Müslüman nüfusun olduğu bazı cumhuriyetlerimizde doğum oranımız çok iyi, çok mutluyuz," dedi.

İran, Almanya Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı İran, Almanya Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı

Taliban konusunda ise gerçekler üzerinden hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Putin, Afganistan’ı kontrol eden Taliban hükümetiyle ilişkileri geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Kaynak: CUMHURİYET