Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Muş Milletvekili Sümeyye Boz, sığınma evlerinde bulunan kadınların seçme ve seçilme haklarını kullanamadıklarına ilişkin endişelerini dile getirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a Anayasa’nın 98’inci İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddelerine dayanarak yazılı olarak cevap vermesi için Meclis'e bir soru önergesi sundu.

Ekrem İmamoğlu'nun 1 Mayıs mesajı! Ekrem İmamoğlu'nun 1 Mayıs mesajı!

Önergede, 2019 yerel seçimlerinde sığınma evlerinde kalan yaklaşık 30 bin kadının adreslerinin Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden öğrenilebileceği endişesiyle sandık başına gitmediği belirtildi.

Önergede ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2018 Genel Seçimleri ve 2019 Yerel Seçimleri'nde sığınma evlerinde bulunan her 5 kadından 4’ünün oy kullanamadığını açıkladığına dikkat çekildi.

Bakanlık tarafından, oy kullanma talebinde bulunan kadınların güvenliklerinin sağlandığı belirtilse de, önerge bu uygulamanın birçok risk taşıdığını ve kadınların ciddi güvenlik kaygısı yaşadığını vurguladı.

Ayrıca önergede, Türkiye Kadın Hakları Federasyonu'nun YSK'nın koruma kararı aldıran kadınlara yönelik tedbirlerinin yetersiz olduğunu, koruma kararı aldırmamış ancak sığınma evine gitmiş kadınların nerede oy kullanacağına dair bir düzenlemenin bulunmadığını ifade ettiği belirtildi.

Önergede yer alan sorular şunlardır:

  • 2018 Genel Seçimlerinde ve 2019 Yerel Seçimlerinde sığınma evlerinde bulunan her 5 kadından 4’ünün oy kullanamadığı Bakanlık tarafından bilinmekte midir?
  • Şiddete maruz kalmış kadınların yurttaşlık hakları gereği olarak oy kullanmasına yönelik Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar ve girişimler nelerdir?
  • YSK’nın tedbirlerinin yetersiz olması ve koruma kararı almamış ancak sığınma evlerinde bulunan kadınların güvenli bir şekilde oy kullanmalarına ilişkin Bakanlık tarafından alınan tedbirler nelerdir?
  • 2024 Mart ayı itibariyle sığınma evlerinde bulunan kadın sayısı kaçtır? 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde sığınma evlerinde bulunan kadınların bulundukları yerlerde oy kullanmalarına yönelik Bakanlık tarafından bir adım atılacak mıdır?
  • 2023 Genel Seçimlerinde sığınma evlerinde bulunan kadın sayısı kaçtır? Bu kadınlardan kaçı oy kullanmıştır?
  • 2023 Genel Seçimlerinde Muş’ta sığınma evinde bulunan kadın sayısı kaçtır? Bu kadınlardan kaçı oy kullanmıştır?
Kaynak: Karar