Son 2 gün: O Paralar Emeklilere İade Edilecek! Şartlar Birer Birer Açıklandı...

Emlak vergisinin ikinci taksidinin ödenmesi için geri sayım başladı ancak başta emekliler olmak üzere bazı vergi mükellefleri vergi ödemekten muaf tutuluyor. Peki emlak vergisinden muaf olmanın şartları nelerdir? Taksitlerin ödenmesine son 2 gün kala kriterler tek tek açıklandı. Beş yıllık zamanaşımı süresine dikkat çekildi.

Mülk sahiplerinin belediyelere ödediği emlak vergisinin ikinci taksidinin son günü 30 Kasım Perşembe günü sona eriyor. Ev sahiplerinin bugünkü değerinin binde 1'i (büyükşehirlerde binde 2), iş yeri sahiplerinin ise binde 2'si (büyükşehirlerde binde 4) oranında vergi ödemesi gerekiyor. mevcut değerden. Ancak belirli şartları taşıyan vatandaşlar emlak vergisinden muaftır.

KİMLER VERGİDEN MUAFTIR?

Geliri olmadığını belgeleyen 18 yaşını doldurmuş ev hanımları, işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldığı aylık maaşı aşan geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehit eşleri ve çocukları vergiden muaftır. . .

HER KONUT İÇİN İSTİSNALAR VAR MIDIR?

Yararlanıcıların Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan evlerinden vergi alınmaz. Daha fazla hisseye sahip olanlar veya emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar yardımdan yararlanamaz. Engellilerin, gazilerin, dul ve yetimlerin başka gelirlerinin olup olmadığı dikkate alınmıyor. Engelli emekliler çalışsalar dahi vergi ödemezler.

İKİ KİŞİN AYNI EV SAHİBİ OLMASI DURUMUNDA İŞLEM NASIL İŞLER?

Emeklinin veya diğer hak sahiplerinin 200 metrekarelik bir evde payı varsa, payları oranında vergiden muaftırlar.

YURT DIŞINDAN GELEN EMEKLİLER HAK KAZANABİLİR Mİ?

Türkiye'de yalnızca sosyal güvenlik kurumu emeklileri vergi muafiyetinden yararlanabilmektedir. Bu nedenle yurtdışında emekli olanların emlak vergisi ödemesi gerekmektedir.

VERGİ MUAFİYETİNDEN YARARLANMAK İÇİN İLGİLİ OTURUMDA İKAMET ZORUNLU MUDUR?

HAYIR. Bu evde ister oturun, ister kiralayın, haklarınızı kaybetmezsiniz. Bu evde yaşamayıp başka bir yerde kiralasanız bile emlak vergisi ödemezsiniz. Ancak gelir vergisi tahsil edilir.

VEFAT EMEKLİLİK ALANLARI MUAFİYETTEN YARARLANABİLİR Mİ?

Bankaya yatırdığı paradan gelir elde eden emekliler de muafiyetten yararlanabiliyor. Eşinden ölüm aylığı alan emekliler, bu gelire sahip olsalar bile emlak vergisi ödemezler.

NEREYE BAŞVURULUR?

Hak sahiplerinin evin bulunduğu belediyeye başvuruda bulunması gerekiyor. Bildirim yapılmadığı takdirde vergi ödemek zorunda kalacaksınız


ÖDENEN VERGİYİ GERİ ALMAK MÜMKÜN MÜ?
Evet, ödenen fazla vergileri 5 yıllık geriye dönük zamanaşımı süresi içerisinde geri alabilirsiniz. Bunun için başvurunuzu o andaki şartları karşıladığınızı kanıtlayan belgelerle birlikte belediyeye iletmeniz gerekmektedir.

EMEKLİ ARAZİ SAHİPLERİ BU HAKTAN YARARLANABİLİR Mİ?

Hayır, vergi muafiyeti yalnızca konutlar için geçerlidir. İş sahibi olanlar bile bundan yararlanamıyor.

KAT HİZMETLİ MENKUL KIYMET SAHİPLERİ İÇİN DURUM DEĞİŞİR Mİ?

Kat irtifakı sahibi olanların diğer şartları taşımaları halinde emlak vergisi ödemelerine gerek yoktur.

KENDİ EVİ VE EŞİ SAHİBİ OLAN EMEKLİLER VERGİ ÖDEMEK ZORUNDA MI?

Hayır ödemeyecek. Bu haktan yararlanacak emeklinin tek ikametgahının olması gerekmektedir.

YENİ EMEKLİLER MUAFİYETTEN YARARLANABİLİR Mİ?

Yıl içerisinde emekli olup maaş almaya başlayanlar, diğer şartları taşımaları halinde bir sonraki yıl için beyanda bulunarak vergi ödemeyeceklerdir. Yani 2019 yılında emekli olan herkes 2020 yılında emlak vergisi ödemeyecek.(Haberglobal)

Dolar ve Euro Ne Kadar? Güncel döviz kurları... Dolar ve Euro Ne Kadar? Güncel döviz kurları...
Editör: Haber Merkezi