Son günlerde bölgedeki gerilim tırmanırken, Yemen'in Aden Körfezi açıklarında ABD'ye ait Marshall Adaları bayraklı bir yük gemisi, füze saldırısına maruz kaldı.

Gelişmeler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve İran destekli Husilerin Kızıldeniz'den İsrail limanlarına giden gemilere yönelik tehditleri ile bağlantılı olarak değerlendiriliyor. Husiler, Kızıldeniz üzerinden İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyma ve saldırılar düzenleme tehdidinde bulunmuştu.

Gemiye yapılan füze saldırısı, bölgedeki gerginliği artırarak, ABD öncülüğünde bir deniz gücü koalisyonu oluşturulma ihtiyacını gündeme getirdi. Önceki günlerde ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik hava operasyonu düzenlediği biliniyor.

Husilerin, İran destekli olarak yürüttüğü saldırılar sonucunda birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı alırken, ABD 18 Aralık'ta "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturduğunu açıklamıştı.

Almanya Gazze için ayakta Almanya Gazze için ayakta

Kızıldeniz'deki gerilim, Husilerin İsrail'e destek iddiasıyla ABD'ye ait bir gemiyi füze ve dronlarla hedef aldığını duyurmasıyla daha da arttı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD ve Japonya tarafından sunulan bir karar tasarısını kabul ederek, Husi saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep etti.

Kaynak: haberler.com