Uzun bir süredir üzerinde çalışılan kripto para düzenlemesiyle ilgili detaylar nihayet gün yüzüne çıktı. Kripto varlıklar artık "gayri maddi varlıklar" olarak tanımlanacak ve işlemlerin şeffaf ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesi için düzenlemeler getirilecek.

Bu hafta Meclis'e sunulacak olan yasa teklifi, uluslararası kuruluşların tanımlarına paralel olarak kripto varlıklar için geniş kapsamlı bir tanımlama yapacak.

Teklife göre, alım-satım platformlarının lisanslanması ve denetimi Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) verilecek. Ayrıca, finansal kuruluşlara benzer olarak hizmet sağlayıcılara asgari faaliyet şartları getirilecek ve yapılan tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak.

Kripto varlıkların fiyatlarında ani ve sert değişikliklerin yaşanabileceği düşünülerek, kredili işlemler, açığa satış ve kaldıraçlı işlemler yasaklanacak. Bu tür işlemler, riskleri artırabileceği gerekçesiyle kısıtlanacak.

Netflix'e ikinci zam! Paket fiyatları  %25 yükseldi Netflix'e ikinci zam! Paket fiyatları %25 yükseldi

Yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği konusunda ise ilke ve esaslar ikincil bir düzenleme ile yapılacak ve bu konuda SPK'ya yetki verilecek.

Kripto varlık yatırımlarının riskli olduğu düşünülerek, alım-satıma yönelik sigorta mekanizması oluşturulmayacak ve bu işlemler yatırımcı tazminatından muaf tutulacak.

Son olarak, yasa taslağında "izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı" suçu tanımlanıyor ve SPK'dan izin almadan faaliyet gösterenlere ceza öngörülüyor

Kaynak: medya radar