Türkiye'de gençler arasında popülerlik kazanan TikTok'un beraberinde getirdiği risklere dikkat çeken Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, 30 milyon TikTok kullanıcısı bulunduğunu ve bakanlıkların acil önlemler alması gerektiğini belirtti.

'İşte Benim Stilim'  yarışmacısı ABD'de ölü bulundu 'İşte Benim Stilim' yarışmacısı ABD'de ölü bulundu

Prof. Dr. Levent Eraslan, TikTok'un kullanıcı kitlesinin genellikle 18-24 yaş grubundan oluştuğunu ve toplum ahlak ve değerlerinin dışında, farklı, değişik, absürt videoların yaygın olduğunu vurgulayarak, "Tiktok kullanıcılarının çok büyük oranının 18-24 yaş grubunda olduğu ve çok farklı, değişik, absürt, sıra dışı toplum ahlak ve değerlerinin çok dışında videoları paylaştığını da görmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Eraslan, Çin menşeli TikTok'un Türkiye'de son beş yılda hızla yayıldığını ve neredeyse her ay Türk insanının 21 saatini bu platformda geçirdiğini belirtti. Bu durumun, TikTok'un Türkiye'de Instagram'dan sonra en çok kullanılan ikinci platform olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Ayrıca, TikTok'un özellikle gençleri etkilediğini ve bu platformun mahremiyet ihlalleri, kişisel veri paylaşımları gibi risklere neden olduğunu belirten Eraslan, "Gençlerin, çocukların bu platformda ne yaptıklarına, dijital ayak izlerine bakmamız lazım. Mahremiyet ihlalleri, kişisel verilerin paylaşımı gibi konularda onlara eğitim vermemiz lazım." dedi.

Prof. Dr. Levent Eraslan, özellikle gece saatlerinde kontrolsüz canlı yayınlara ve TikTok üzerinden gelen hediye ve para verme eğilimlerine dikkat çekerek, ailelere bu konuda uyarılarda bulundu. Çocukların TikTok'ta yaptıkları aktivitelere özellikle gece saatlerinde dikkat edilmesi gerektiğini ve mahremiyet ihlallerine karşı bilinçli olmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Son olarak, geçmiş yıllarda TikTok üzerinde video çekerken hayatını kaybeden gençlerin hatırlatılmasıyla birlikte, TikTok kullanıcılarının güvenliğini sağlamak adına tedbirler alınması çağrısında bulunan Eraslan, ailelere çocuklarının TikTok ayarlarını kontrol etme ve güvenli kullanım konusunda bilinçlendirme yapmalarını önerdi.(Karar)

Editör: Haber Merkezi