Trabzonspor-Fenerbahçe maçındaki olaylar sonrasında gözler Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) çevrildi. Olaylarla ilgili olarak şu anda 12 kişi gözaltında alındı. Peki, bundan sonra ne olacak?

6222 sayılı Spora Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 18. maddesi gereğince, gözaltına alınan şahıslara spor müsabakalarını seyretme yasağı getirilebilir. Bu yasağın uygulanma şekli, müsabaka günü ve saatinde karakola gidip imza atma şeklinde olacak.

Liverpool'da Joel Matip ve Thiago Alcantara ile Veda Kararı Liverpool'da Joel Matip ve Thiago Alcantara ile Veda Kararı

Soruşturma başlatılması halinde, şüpheliler hakkında spor müsabakalarını yasaklama tedbiri hemen uygulanacak. Soruşturma aşamasında bu yasağın kaldırılması için savcı, kovuşturma aşamasında ise mahkeme karar verecek.

Ayrıca, bu yasağın adli sicile kaydedilmesiyle birlikte bir yıl sonra sona ereceği belirtiliyor. Ancak aynı yasağın ikinci veya üçüncü kez uygulanması durumunda sürenin uzayabileceği ifade ediliyor.

Müsabakada yaşanan olaylar, 6222 sayılı Kanun ve diğer ilgili hukuki düzenlemeler çerçevesinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Özellikle müsabaka alanına yetkisiz giriş, güvenliği tehdit eden davranışlar, kasten yaralama ve sahaya meşale atma gibi eylemler, ciddi cezalara yol açabilir.

Yetkililer, bu gibi durumlarda 6222 sayılı Kanun'un 16. ve 17. maddeleri kapsamında hapis veya adli para cezası uygulanabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, sahaya meşale atanlar için bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Futbolcuların da olaylara karışması durumunda ceza alabileceği ifade ediliyor. Futbol Disiplin Talimatı'nın ilgili maddelerine göre, saldırı veya kavgaya karışan futbolcuların müsabakalardan men cezası alabilecekleri belirtiliyor. Ancak bu durumda, olayların nasıl gerçekleştiği ve futbolcuların maruz kaldığı provokasyonlar da dikkate alınacak.

Sonuç olarak, PFDK'nın Trabzonspor'a müsabakaları seyircisiz oynama cezası verebileceği öngörülüyor. Benzer olaylarda daha önce verilen cezalar göz önüne alındığında, Trabzonspor'un en az 5 müsabakayı seyircisiz oynama cezası alabileceği belirtiliyor

Kaynak: karar