Tekirdağ'da apartmanda patlama: 1 kişi ağır yaralandı Tekirdağ'da apartmanda patlama: 1 kişi ağır yaralandı

Türk Lirası değer kaybıyla  Ruble ve Peso'yu Solladı

Türk Lirası son zamanlarda dolar karşısında büyük bir değer kaybına uğradı ve 22 gelişmekte olan ülke arasında açık ara en büyük kayba sahip oldu. Hatta Arjantin Pesosu bile Türk Lirası'ndan daha az hasar aldı. Bu durum, ekonomistler ve finans uzmanları tarafından "kasıtlı devalüasyon" olarak nitelendirildi ve yerli ve yabancı kesimler tarafından TL'nin nerede dengelenebileceği sorgulanıyor. Dolar, dün 26.12 seviyesindeki tarihi zirvesine yakın seyretti ve Türk Lirası son bir ayda yaklaşık olarak yüzde 20 değer kaybetti.

Gelişmekte olan piyasalarda yer alan 23 ülke arasında Türk Lirası, son bir aydaki değer kaybıyla diğer para birimlerini açık ara geride bıraktı. TL'nin dolar karşısındaki yüzde 20'lik kaybıyla ilk sırada yer aldığı listede, Rus Rublesi yüzde 9'luk kayıpla ikinci sırayı aldı. Arjantin Pesosu ise yüzde 7'lik bir değer kaybına sahip oldu. Çin Yuanı, Malezya Ringgiti ve Tayvan Doları ise aylık kayıpları yüzde 2'yi geçmedi. Türkiye'nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetiminin, düşük faiz politikasından uzaklaşmayı hedeflediği ifade ediliyor.

Ekonomistlere göre, yeni ekonomi yönetiminin iki ana hedefi bulunuyor. İlk olarak, faiz artışlarıyla Batı'dan sıcak para çekmeyi amaçlıyorlar. İkinci olarak ise faiz artışlarını düşük tutarak enflasyonun altında kalmayı hedefleyerek Türk Lirası'nın değer kaybetmesini sağlayarak Doğu sermayesini doğrudan yatırımlar için çekmeye çalışıyorlar. Değer kaybıyla tetiklenen Türk Lirası, Körfez ülkeleri başta olmak üzere yabancı doğrudan yatırımları çekebilmek için yeni ekonomi yönetimine en büyük desteği sağlıyor.

Bunun yanı sıra, ABD'li haber ajansı Bloomberg'in verilerine göre, gelişen 23 ülke para birimi arasından 12 tanesi dolar karşısında aylık değer kazancı sağladı. Güney Afrika Randı yüzde 4.8'lik kazançla en iyi performansı sergileyen para birimi oldu. ikinci sırayı yüzde 4.2 kazançla Kolombiya Pesosu aldı. Polonya Zilotisi ise yüzde 3.3 aylık değer kazancı ile öne çıktı. Brezilya Reali ve Meksika Pesosu'nun her ikisi de dolar karşısında son 1 ayda yüzde 3.1 yükseliş kaydetti.

Editör: Haber Merkezi