Türkiye'de sokak hayvanlarına yönelik itlaf planları, kamuoyunda büyük bir tepkiye neden oldu. İktidarın, bir ay boyunca sahiplenilmeyen hayvanların 'uyutulmasını' öngören düzenleme hazırlığı, toplumda infial yarattı. Toplu itlaf düzenlemesinden vazgeçilmesi için imza kampanyaları başlatıldı. Bin 800 kişiyle yapılan anket, toplumun bu konudaki hassasiyetini gözler önüne serdi.

Anket Sonuçları: Kısırlaştırma Ön Planda

Araştırma şirketi Areda Survey tarafından gerçekleştirilen 'Sokak Hayvanları' araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 53,7’si sokak hayvanlarının tehlikeli olmadığını düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 40,5’i saldırgan köpeklerin barınaklara toplanması gerektiğini savunurken, yüzde 35,6’sı bu hayvanların rehabilite edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sadece yüzde 16,4’lük bir kesim saldırgan hayvanların uyutulmasını çözüm olarak görüyor. Çoğunluk ise çözümün kısırlaştırma olduğunu düşünüyor; yüzde 67,2’lik bir kesim sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasını destekliyor.

Sokak Hayvanlarını Besleme ve Sorumluluk

Araştırmada, katılımcıların yüzde 48,2’si evde hayvan beslemediğini, yüzde 35’i ise evde hayvan beslediğini ifade ediyor. Sokak hayvanlarını beslemenin mahalle sakinlerinin sorumluluğunda olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 56,3 iken, bu sorumluluğun mahalleliye ait olduğunu düşünenler yüzde 43,7.

"Sokak hayvanları tarafından siz veya bir yakınınız herhangi bir saldırıya uğradınız mı?" sorusuna, katılımcıların yüzde 33,9’u bir yakınının saldırıya uğradığını, yüzde 24,4’ü ise kendisinin saldırıya uğradığını belirtti.

Eylem Tok için Türkiye'ye iade kararı çıktı! Eylem Tok için Türkiye'ye iade kararı çıktı!

Belediyelerin Çalışmaları Yetersiz Bulunuyor

Araştırma, katılımcıların yüzde 49,5’inin belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını yetersiz bulduğunu ortaya koydu. Yüzde 19,9’u belediyelerin çalışmalarını yeterli bulurken, yüzde 18,1’i ise bu konuda hiçbir çalışma yapılmadığını düşünüyor.

Barınaklar ve Doğal Yaşam

Katılımcıların yüzde 51’i sokak hayvanlarının doğal hallerine bırakılması gerektiğini savunuyor. Diğer yandan, yüzde 44,1’i hayvanların toplanarak barınaklara götürülmesi gerektiğini düşünüyor.

Kısırlaştırma Öncelikli Çözüm

Araştırma sonuçları, toplumun büyük bir kısmının sokak hayvanlarına yönelik toplu itlaf yerine kısırlaştırmayı çözüm olarak gördüğünü ortaya koydu. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 67,2 iken, kısırlaştırmayı doğru bulmayanlar yüzde 29,3 seviyesinde.

Kaynak: Sözcü