ürkiye, yeni haftada Kuzey Afrika'dan taşınan çöl tozunun etkisi altına girecek. Bahar alerjisi ve solunum rahatsızlığı olanlar için uyarı yapıldı.

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında bir kişi daha gözaltına alındı! Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında bir kişi daha gözaltına alındı!

Sahra Çölü üzerinden gelen toz taşınımı, ülkenin batısında çamur şeklinde yağışlara neden olabilir. Uzmanlara göre, bu durum toprağa faydalı olacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İklim Bilim Uzmanı Prof. Dr. Doğan Yaşar, çöl tozlarının artarak ve yoğunlaşarak geldiğini belirtti. Mart sonuna gelindiğinde çöl tozlarının artış gösterdiğini ve ısınma ile birlikte yağışların da olacağını ifade etti. Yağmaların başlamasıyla arabaların çamurlanacağını özellikle vurguladı.

Yaşar, dünyayı besleyen ana gübrenin çöl tozları olduğunu ve bu tozların içinde her türlü besleyici elementin bulunduğunu söyledi. Kırmızı çamurun demir içerdiğini ve bol miktarda yağmasıyla daha verimli bir yıl geçirileceğini belirtti.

Ancak, toz taşınımının hava kalitesini düşürdüğüne dikkat çekilerek, alerjisi olanlar ve solunum rahatsızlığı bulunanlar için maske takmanın önemi vurgulandı. Özellikle astım ve benzeri solunum problemleri olanların partikül tutucu maskeler takmalarının gerekliliği üzerinde duruldu.

Kaynak: haber global