Ukraynasavaş esirleri Rus Ortodoks Kilisesi'nin arabuluculuğuyla Macaristan'a teslim edildi. Kiev, müzakerelere dahil olmadığından duyduğu pişmanlığı bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Moskova Patrikhanesi yaptığı açıklamada, esirlerin naklinin ‘kiliseler arasındaki iş birliği çerçevesinde ve Macar tarafının talebi üzerine’ önceki gün gerçekleştiğini bildirdi. Moskova Patrikhanesi, grubun Batı Ukrayna'da Macarca konuşan büyük bir topluluğa sahip Transkarpatya bölgesinden olduğunu kaydetti.

Macar TV kanalı ATV'nin aktardığına göre Macaristan'ın Din İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Zsolt Simgen, Ukraynalı savaş esirlerinin Macaristan’a tesliminde kilisenin arabuluculuk yapmasına ilişkin yaptığı açıklamada "Bu, Rus Ortodoks Kilisesi'nin Macaristan'a yönelik bir jestidir. Bu insanlar, özgürlüklerini kiliseye borçlu" dedi. Simgen, ‘ilgili kişilerin çıkarlarını korumak için’ ayrıntı vermedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kremlin ile temaslarını sürdürüyor ve Rus Ortodoks Kilisesi ile güçlü bağlar kuruyor. Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill, Orban'ın desteği sayesinde geçen yıl Avrupa Birliği'nin uygulamayı önerdiği ve Budapeşte'nin ‘dini özgürlük’ adına karşı çıktığı yaptırımlardan kurtuldu. Diğer yandan Patrik, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri saldırının güçlü bir destekçisi olarak biliniyor. Buna paralel olarak Macar liderin, askeri olarak yardım etmeyi reddettiği Kiev ile karmaşık ilişkileri bulunuyor. İki komşu ülke arasındaki anlaşmazlık yeni değil. Macaristan ise Transkarpatya'daki Macar azınlığın aleyhine Ukrayna dilinin kullanımını "teşvik eden" bir dizi yasayı uzun süredir eleştiriyor.

Ukrayna makamları savaş esirlerinin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Facebook hesabından yaptığı açıklamada büyükelçilikteki maslahatgüzarın ‘önemli bir görüşme’ için bakanlığın genel merkezinde kabul edildiğini söyledi.

Konsolosluk yardımı sağlayabilmek için vatandaşları hakkında ayrıntılı bilgi talep eden Kiev, ‘bu tür hassas konularda iş birliği içinde çalışmanın gerekliliğini’ vurguladı.

Almanya Gazze için ayakta Almanya Gazze için ayakta

Macar kanalı ATV, Ukrayna'da defalarca barış çağrısı yapan ve ‘saçma ve şiddetli’ olarak nitelendirdiği savaşı şiddetle kınayan Papa Francis'in rolünden bahsetti.

Cizvit dergisinde Eylül 2022'de yayınlanan bir röportajda Papa, yaklaşık 300 Ukraynalı mahkumun serbest bırakılmasını hızlandırmak için Rusya ile arabuluculuk yaptığını söylemişti.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

Kaynak: www.indyturk.com

Editör: Haber Merkezi