Lahey, 23 Mayıs 2024 - Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze'nin Refah kentindeki askeri harekatını durdurması talebine ilişkin kararını yarın açıklayacak. UAD'den yapılan açıklamada, kararın yarın saat 15.00'te (Lahey saatiyle) duyurulacağı bildirildi.

Trump'a Suikast Girişiminde Bulunan Saldırganın Aracında Patlayıcı Düzenekler Bulundu Trump'a Suikast Girişiminde Bulunan Saldırganın Aracında Patlayıcı Düzenekler Bulundu

Güney Afrika'nın Dava Başvurusu

Güney Afrika Cumhuriyeti, Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılar nedeniyle İsrail aleyhine 'soykırım' gerekçesiyle dava açmıştı. Bu davanın bir parçası olarak, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik harekatını durdurması talebiyle geçici tedbirlerin değiştirilmesi ve tayini talebinde bulunulmuştu.

Mahkeme Süreci ve Protestolar

Güney Afrika'nın bu talebine ilişkin duruşmalar 16-17 Mayıs tarihlerinde görüldü. İsrail heyeti, Gazze'deki saldırıların askeri gereklilik olduğunu savundu ve Güney Afrika'nın talebinin reddedilmesini istedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Baş Hukuk Danışmanı Yardımcısı Tamar Kaplan Tourgeman, UAD'deki savunmasında, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin geçici tedbir talebinin reddedilmesi gerektiğini belirtti.

Duruşmalar sırasında bir protestocu, "Yalancılar" diye bağırarak İsrailli yetkililere tepki gösterdi. Bu protestocu, güvenlik görevlileri tarafından mahkeme salonundan çıkarıldı.

Güney Afrika'nın Talepleri

Güney Afrika'nın İsrail'e karşı aldığı tedbir talepleri şu şekildedir:

  1. Askeri Saldırıların Durdurulması: İsrail, Refah'taki askeri saldırılarını durduracak ve derhal geri çekilecektir.
  2. Gazze'ye Erişim Sağlanması: İsrail, BM kuruluşları ve diğer sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar ve gazetecilerin Gazze'ye engelsiz erişimini sağlayacak ve kolaylaştıracaktır.
  3. Rapor Sunumu: İsrail, yeni tedbir kararının açıklanmasından sonra bir hafta içinde, hem önceki tedbirlerin hem de yeni talep edilen tedbirlerin uygulanması için aldığı önlemleri anlatan erişime açık bir raporu Divan'a sunacaktır.
Kaynak: Karar