Şu anda vize işlemleri 12 farklı şirket tarafından yürütülüyor ve bu şirketler 2023 yılında 5,5 milyar TL gelir elde etti. Ancak bu gelirin sadece 1,1 milyar TL'si hazineye aktarıldı, geri kalan 4,4 milyar TL ise şirketlere kaldı.

İBB den Açıklama: Kent Lokantası'nda indirim İBB den Açıklama: Kent Lokantası'nda indirim

Yeni düzenleme ile Dış İşleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı (DGV), vize aracılık hizmetlerini de üstlenerek bu gelirlerin devlete aktarılmasını sağlayacak. DGV, vize işlemlerinden elde ettiği gelirleri dış temsilciliklerin ve diplomatların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanacak.

Dış İşleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, vize işlemlerinin DGV tarafından devralınmasının birçok faydası olacağını belirtti. Serim'e göre, bu sayede vize işlemleri daha hızlı ve daha ekonomik hale gelecek, ayrıca vize başvuru süreçlerindeki bürokratik engeller de azalacak.

Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı kurulmasına ilişkin teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifin Genel Kurul'da onaylanması durumunda, vize işlemleri DGV tarafından yürütülmeye başlanacak.

Yetkililer, bu değişikliğin yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşlar için birçok avantaj sağlayacağını düşünüyor.

Kaynak: KARAR