KESK'e bağlı Yapı Yol Sen, AFAD'da çalışan sendika üyeleri Hamdi Akgün ve Erbil Karakoç'un Şırnak'a sürgün edilmesine tepki gösterdi.

Yapı Yol Sen, İstanbul'daki AFAD İl Müdürlüğü binası önünde bir basın açıklaması yaparak bu sürgün kararının hukuka aykırı olduğunu ve sendikal haklara, demokratik değerlere açık bir saldırı teşkil ettiğini belirtti.

Ankara'da Deprem! Ankara'da Deprem!

Basın Açıklaması ve Tepkiler

Sendika temsilcileri, Hamdi Akgün ve Genel Örgütlenme Sekreteri Erbil Karakoç’un AFAD Başkanlığı'nın 21 Mayıs 2024 tarihli yazısıyla Şırnak iline sürgün edilmesinin ardından, bu kararın tamamen hukuka aykırı ve sendika faaliyetlerine yönelik bir baskı olduğunu vurguladı.

Yapılan açıklamada, bu sürgün kararının, 6 Şubat depremlerinin ardından İstanbul AFAD İl Müdürlüğü’nde tutulan yardım kolilerinin deprem bölgesine gönderilmediğine dair haberlerin ulusal basında yer almasından sonra geldiği ifade edildi.

"Sürgünün Tek Sebebi Basında Çıkan Haberlerdir"

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Haberin yapılmasının ardından AFAD Başkanlığı ve İstanbul İl Müdürlüğü, yardım kolilerinin deprem bölgesine ulaştırılmamasına ilişkin gerekli araştırmaları yapacağına, yardım kolileri skandalının basına yansımasının sorumlusu olduğunu düşündükleri sendika yöneticilerimize baskı uygulamaya başlamıştır. Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Cengiz Karakuş, sudan sebeplerle sendika yöneticilerimiz hakkında soruşturma açmış ve soruşturma sonucunda sendika yöneticilerimize ceza verilmiştir."

Kurumlardan Çelişkili Açıklamalar

Sendika yöneticileri, AFAD Başkanlığı ve İstanbul İl Müdürlüğü'nün sürgün kararına dair sorumluluğu birbirlerine attığını belirtti. Yapılan açıklamada, “Kurum idarecileri ile görüştüğümüzde, AFAD Başkanlığı görevlendirmeyi İstanbul İl Müdürlüğü’nün yaptığını, İstanbul İl Müdürlüğü ise görevlendirmeyi AFAD Başkanlığı’nın yaptığını ifade etmekte ve suçu birbirlerine atmaktadır” denildi.

"AFAD Sorunlara Çözüm Bulacağına Yöneticilerimizi Sürgün Ediyor"

Basın açıklamasında, AFAD Başkanlığı’nda kamu emekçilerinin personel yetersizliğinin sürdüğüne dikkat çekilerek, "AFAD tazminatı ve fiili hizmet zammı talepleri karşılanmamıştır. Yemek, yol, giyim yardımları ya 'tasarruf tedbirlerine' takılmış ya da çok yetersizdir. Muhtemel bir deprem sonrasında müdahale ve koordinasyon görevleri nedeniyle görev yapacak AFAD kamu emekçilerinin toplu olarak sevki ve güvenli konutta ikamet etmesi bir zorunlulukken, İstanbul ilinde AFAD emekçilerine konut tahsis edilmemekte, sendikamızın bu yöndeki girişimlerine 'tahsis edecek konut yok' diye yanıt verilmektedir," denildi.

"Sürgün Kararları İptal Edilsin"

Yapı Yol Sen ve KESK, Karakoç ve Akgün’ün sürgün kararının iptal edilmesini talep ederek, AFAD emekçilerinin personel, AFAD tazminatı, fiili hizmet zammı, yemek, yol ve giyim yardımı sorunlarının acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı. Açıklamada, "Sendikamız Yapı Yol Sen ve Konfederasyonumuz KESK sürecin takipçisi olacaktır. Yanlış giden her şeye dur diyeceğiz. Sorumlulardan hesap sorulana kadar fiili, meşru ve hukuksal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız" denildi.

Kaynak: BirGün