Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Gaia misyonu kapsamında University College London (UCL) araştırmacılarıyla işbirliği yapılarak "Gaia-BH3" adı verilen bu kara deliğe ulaşıldı. Kara deliğin Güneş'ten 33 kat daha büyük olduğu ve Dünya'ya 2 bin ışık yılı uzaklıkta olduğu belirlendi.

Bu dev kara deliğin doğrudan görülememesine rağmen, bir yıldızın yörüngesindeki "sallanma" sayesinde tespit edildiği ifade edildi. ESA'ya ait Gaia Uzay Teleskobu'ndan elde edilen verilere göre, daha fazla kara deliğin keşfi için umut verici işaretler bulunuyor.

Kan Grupları ve Zeka: Bilim İnsanlarından Çarpıcı Açıklamalar Kan Grupları ve Zeka: Bilim İnsanlarından Çarpıcı Açıklamalar

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) Pasquale Panuzzo, bu tür bir buluşun "hayatta bir kez" olabileceğini belirtti. UCL'den George Seabroke ise Gaia-BH3'ün şimdiye kadar keşfedilmiş "yıldız kaynaklı en büyük kara delik" olduğunu vurgulayarak, bu keşfin gök bilimciler için büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Bu zamana kadar Samanyolu Galaksisi'nde 50 civarında süper kütleli kara deliğin keşfedildiği veya tanımlandığı kaydedildi.

Kaynak: BirGün